Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Λουκέτο στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Ευρώπης με βιβλία για τη Μέση Ανατολή

Βρετανία: Λουκέτο στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Ευρώπης με βιβλία για τη Μέση Ανατολή

Το Al Saqi Books στο δυτικό Λονδίνο άνοιξε το 1978 και πουλούσε βιβλία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στα αγγλικά και για όλα τα θέματα στα αραβικά.

To μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στην Ευρώπη, εξειδικευμένο σε βιβλία της Μέσης Ανατολή, Al Saqi Books, στο Λονδίνο θα κλείσει λόγω της αύξησης των τιμών των αραβόφωνων βιβλίων και επειδή το Brexit ήταν «επιζήμιο» για την επιχείρηση.

Το Al Saqi Books στο δυτικό Λονδίνο άνοιξε το 1978 και πουλούσε βιβλία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στα αγγλικά και για όλα τα θέματα στα αραβικά.

Οι πρόσφατοι τίτλοι του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, περιελάμβαναν το βιβλίο μαγειρικής Bread and Salt της Asmahan Barwani, στα κουρδικά και αγγλικά, και το Classical Poems by Arab Women, δίγλωσσο βιβλίο στα αγγλικά και τα αραβικά.

Αυξήθηκαν οι τιμές στα αραβόφωνα βιβλία

Το κατάστημα θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου εφέτος, με τη διευθύντρια του βιβλιοπωλείου Salwa Gaspard να λέει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ήταν μία «δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί λόγω των πρόσφατων οικονομικών προκλήσεων, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των αραβόφωνων βιβλίων».

To Al Saqi Books ιδρύθηκε από τους Αντρέ και Σάλβα Γκασπάρ και την αείμνηστη Μέι Γουσούμπ, τρεις φίλους που είχαν εγκατασταθεί στο Λονδίνο από τον κατεστραμμένο, λόγω πολέμου, Λίβανο.

Ο Γκασπάρ είπε ότι το βιβλιοπωλείο συνήθιζε να προμηθεύεται και να αγοράζει βιβλία από τον Λίβανο, «αλλά η οικονομική κατάσταση εκεί το έχει καταστήσει αδύνατο», καθώς οι τιμές των βιβλίων στη χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά. Τόνισε επίσης ότι υπήρξε πτώση στις πωλήσεις, εν μέρει λόγω και του Brexit. «Πουλούσαμε πολλά βιβλία στην ΕΕ, κάτι που δεν είναι πλέον εφικτό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκδοτικοί οίκοι του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό του ανησυχούν για τις τιμές των βιβλίων φέτος, καθώς η αύξηση του κόστους χαρτιού και της ενέργειας και οι επιπτώσεις του Brexit εντείνουν την αυξανόμενη οικονομική πίεση.

Ανεξάρτητοι εκδότες είπαν στον Guardian ότι οι τιμές των βιβλίων πιθανότατα θα αυξηθούν, παρόλο που προσπαθούν να το μετριάσουν χρησιμοποιώντας φθηνότερο και λεπτότερο χαρτί, αναβάλλοντας τις επανεκδόσεις για παλαιότερα βιβλία και δημοσιεύοντας λιγότερους τίτλους για μείωση του κόστους και αποφυγή αύξησης των προτεινόμενων τιμών λιανικής.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024