Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι από λουλούδια;
Η 1η Μαΐου θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης. Είναι μέρα που μεταφέρει το μήνυμα της δύναμης, της νίκης, της επικράτησής της.
Πρωτομαγιά σήμερα, και το έθιμο θέλει μικρούς και μεγάλους να φτιάχνουν το μαγιάτικο στεφάνι από λουλούδια και να στολίζουν το σπίτι τους κρεμώντας το πάνω στην πόρτα.
Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου που στην Ελλάδα και τη Ρώμη ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας.
Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα «Ανθεσφόρια», που ήταν μία γιορτή παρόμοια με τη σύγχρονη Πρωτομαγιά. Τότε, νέες κοπέλες και κορίτσια στόλιζαν τα μαλλιά τους με λουλουδένια στεφάνια, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης.
Πώς φτιάχνεται και τι συμβολίζει;
Σύμφωνα με την παράδοση, το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.
Οι περισσότεροι προτιμούν αγριολούλουδα και μαργαρίτες αλλά ο καθένας μπορεί να επιλέξει ότι λουλούδι επιθυμεί.
Είναι σύμβολο προστασίας, υγείας, ευτυχίας και καλής τύχης. Το στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια και παραμένει εκεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά.

Ο κάθε τόπος έχει το δικό του έθιμο για την Πρωτομαγιά
Στη Σέριφο κρεμούν από το προηγούμενο βράδυ στην πόρτα στεφάνια από τσουκνίδα, λουλούδια και σκόρδο.
Στη Σύμη βάζουν κλωνάρια ελιάς, αγκαθιού και μαύρης συκιάς.
Στην Πάργα, τα παιδιά ανήμερα της Πρωτομαγιάς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το τραγούδι του Μαγιού και κρατάνε στα χέρια τους κλωνάρια πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς γεμάτα άνθη.
Στην Εύβοια συνδυαστικά με τα λουλούδια γίνεται και παράκληση για βροχή με στόχο την καρποφορία.
Στα Μέγαρα την παραμονή της Πρωτομαγιάς τελείται το έθιμο του Μάη. Οι αρραβωνιασμένες νέες κοπέλες φορώντας την νυφική παραδοσιακή φορεσιά, τα «κατηφένια», προσφέρουν ως ένδειξη σεβασμού ένα στεφάνι λουλουδιών στην μέλλουσα πεθερά τους. Μαζί με το στεφάνι προσφέρουν και μια κεντητή κουλούρα ψωμιού και κόκκινα αυγά.
- Πώς ξεπερνάμε τη μελαγχολία μετά τις γιορτές;
- Έπεσαν τσιμέντα από γέφυρα στη Νέα Ιωνία
- Σαρωτικοί έλεγχοι για Airbnb – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα
- Πώς πέθανε ο έρωτας των millennials για το ίντερνετ
- Συνταγή: Σπαγγέτι με σολομό και σπαράγγια
- Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας
- Ιράν: Ο γιος του άλλοτε σάχη καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»
- Περπάτημα: Πέντε μυστικά που το απογειώνουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-150x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)

























































![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442