Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα κοντά στην κανονικότητα – Τι είπε για τα καρναβάλια και τη διασκέδαση
«Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε», τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους
Τον τρόπο που η Επιτροπή των Ειδικών θα αποφασίσει αν προχωρήσουμε σε χαλάρωση των περιορισμών, αποσαφήνισε, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι κριτήριο είναι αν θα επηρεαστεί ο αριθμός θανάτων από κοροναϊό.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι η Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, θα εστιάσει στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα, και στο τι θα αποφασιστεί τελικά για τη διεξαγωγή των καρναβαλιών.
Τα κριτήρια για την χαλάρωση των μέτρων
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πανδημίας οφείλεται «εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν», ενώ πρόσθεσε:
«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση».
Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μετρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».
Όχι αναμνηστική με το Novavax
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολοίπονται 324.000. «Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», είπε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στα διασπορά του κορονοϊού που συναντάται στα παιδιά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε: «Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς. Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες. Δεν τίθεται κίνδυνος».
«Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κοροναϊό. Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C», είπε ακόμα.
Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, υπογράμμισε ότι αυτός είναι πολυπαραγοντικός, λέγοντας συγκεκριμένα: «Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια».
Παράταση στην αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών;
Για το ζήτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε: «Καλώς ή κακώς το σύστημα Υγείας έχει προσαρμοστεί στα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή. Αυτή είναι από τον Σεπτέμβριο. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα και το σύστημα έχει προσαρμοστεί. Θεωρώ δεδομένο -και με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού- ότι θα δοθεί παράταση σε αυτήν την αναστολή.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)



























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442