ΚΙΝΑΛ – Μ. Κατρίνης – «Η τέλεια καταιγίδα πάνω από την οικονομία και την αγορά» – Επίκαιρη ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ
Ζητά από τον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής και παροχής δανείων από το τραπεζικό σύστημα, ακόμα και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
Την έντονη ανησυχία του για την οικονομία και την αγορά εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Κατρίνης τονίζει ότι «οι εξελίξεις, η πραγματικότητα αλλά και όλα όσα έρχονται, δημιουργούν το σκηνικό της τέλειας ‘καταιγίδας’ πάνω από την οικονομία και την αγορά», επισημαίνοντας:
-Τη μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
-Τις ανατιμήσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
-Τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναμένεται για το λιανεμπόριο και την εστίαση.
-Τις συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το Φεβρουάριο.
-Το γεγονός ότι επανέρχονται οι πλειστηριασμοί, τη στιγμή που εκπνέει η προθεσμία για τα τελευταία μέτρα στήριξης (ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ), χωρίς να έχει γίνει ούτε μία ρύθμιση από την πλατφόρμα του πτωχευτικού.
-Τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και την γενικότερη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής και παροχής δανείων από το τραπεζικό σύστημα, ακόμα και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ θέτει ζήτημα επανεξέτασης, επικαιροποίησης και αλλαγής του πλαισίου ρυθμίσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατο να αντΕπεξέλθουν οι οφειλέτες στο ισχύον καθεστώς ρυθμίσεων.
Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
ΘΕΜΑ: Χρέη, ανατιμήσεις και μειωμένοι τζίροι απειλούν την αγορά εν μέσω πανδημίας
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της χώρας, ενώ σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ήδη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε σημαντικά πριν την έξαρση της πανδημίας και την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων. Το προσεχές διάστημα η εστίαση, το λιανεμπόριο και η διασκέδαση θα υποστούν συνέπειες λόγω της συνακόλουθης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι ήδη αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογιστούν με την υψηλότερη διαχρονικά τιμή κιλοβατώρας στην χώρα. Ταυτόχρονα, το τετράμηνο Νοεμβρίου- Φεβρουαρίου προκύπτουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, αποπληρωμή χρεών πανδημίας, αποπληρωμή επιστρεπτέας προκαταβολής κ.α.), ενώ ξεπαγώνουν οι υποχρεώσεις τραπεζικών οφειλών με απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ενώ σταματούν τα τελευταία μέτρα στήριξης (ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ), χωρίς να έχει γίνει ούτε μία(!) ρύθμιση από την πλατφόρμα του πτωχευτικού. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι συσσωρευμένες οφειλές από το παρελθόν προκαλούν ανυπέρβλητα προβλήματα στις επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ερωτάται ο κ. υπουργός
- Θα λάβει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής και παροχής δανείων από το τραπεζικό σύστημα, ακόμα και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;
- Θα προχωρήσει σε αναστολή φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μακροχρόνιες, βιώσιμες ρυθμίσεις με κούρεμα οφειλών ώστε να είναι βιώσιμες για την αγορά;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Κατρίνης
- Σκύλος: Πόσο ασφαλή είναι τα λουριά που αυξομειώνεται το μήκος τους;
- Θεσσαλονίκη: Γονείς πλήρωσαν τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν τα παιδιά τους σε δύο νηπιαγωγεία – Δείτε το ποσό
- Τραυματίστηκε σοβαρά ο Λανγκ της Γαλατάσαραϊ, μπαίνει αμέσως στο χειρουργείο (vids)
- Χίλντα και Εβίτα Ηλιοπούλου: Αποκαλύπτουν άγνωστες στιγμές του πατέρα τους πριν τον θάνατο του
- Βέροια: Απαντήσεις σε κάμερες ασφαλείας αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. για τον ξυλοδαρμό της 24χρονης κοπέλας
- Σοφία Λάππου: Πέθανε η εμβληματική ηθοποιός του ΚΘΒΕ
- «Γιγαντομαχία» Ρεάλ – Μπάγερν και ζευγάρια… φωτιά στο Champions League – Ποιες είναι οι πιθανότητες πρόκρισης στους «4» (pic)
- Στρατηγική «αποκεφαλισμού»: Γιατί η εξόντωση των ηγετών του Ιράν ίσως κάνει το καθεστώς πιο ισχυρό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442