Κούβα: «Μισθοφόροι, χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ, υποδαύλισαν τις ταραχές»
«Οι αναταραχές προκλήθηκαν από μια επικοινωνιακή επιχείρηση την οποία προετοίμαζαν εδώ και κάποιο καιρό και στην οποία έριξαν εκατομμύρια» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες υποστήριξε σήμερα ότι μισθοφόροι, χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ, υποδαύλισαν τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησί, μέσω υποτιθέμενης εκστρατείας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Επικοινωνιακή επιχείρηση»
«Χθες στην Κούβα, αυτό δεν ήταν κοινωνική εξέγερση, χθες υπήρξε αταξία, αναταραχές που προκλήθηκαν από μια επικοινωνιακή επιχείρηση την οποία προετοίμαζαν εδώ και κάποιο καιρό και στην οποία έριξαν εκατομμύρια» είπε ο Ροντρίγκες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις την αμερικανική κυβέρνηση και την «πολιτική της οικονομικής ασφυξίας» που ακολουθεί η Ουάσιγκτον.
Μιλώντας σε κουβανούς δημοσιογράφους, ο Κανέλ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί «να αντιμετωπίσει και να νικήσει» τις δυσκολίες που οφείλονται στις κυρώσεις, τις οποίες ενίσχυσε ο προηγούμενος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Τι επιδιώκουν; Να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, να προκαλέσουν διχασμό» μεταξύ των Κουβανών αλλά επίσης και «την αλλαγή του καθεστώτος», πρόσθεσε.
ΗΠΑ και ΕΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε από την πλευρά του το κουβανικό καθεστώς «να ακούσει τον λαό» και «την έκκλησή του για ελευθερία», αποφεύγοντας τη βία και «κάθε απόπειρα να φιμωθεί ο λαός της Κούβας».
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» εκ μέρους της Αβάνας να επιρρίψει στις ΗΠΑ την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις.
«Απλώς κωφεύουν στη φωνή και τη βούληση του κουβανικού λαού, ενός λαού βαθύτατα κουρασμένου από την καταστολή που διήρκησε πάρα πολύ», συνέχισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την «κακοδιαχείριση» της πανδημίας και της οικονομίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι το αμερικανικό εμπάργκο επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα.
Από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τις κουβανικές αρχές «να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις και να ακούσουν τη δυσαρέσκεια των διαδηλωτών».
Ηρεμία στους δρόμους
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σήμερα επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Αβάνας, όπου περιπολούσαν αστυνομικοί και στρατιωτικοί.
Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο και οι συγγενείς τους είχαν συγκεντρωθεί έξω από αστυνομικά τμήματα προσπαθώντας να μάθουν νέα τους.
Πηγή: ΑΠΕ
- Σπάτα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη – Μεγάλη καταστροφή
- «Καμπανάκι» Λαγκάρντ για τις μεταβολές στους δασμούς – Ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία με την ΕΕ
- Μεξικό: Ο στρατός σκότωσε τον διαβόητο «Ελ Μέντσο» – Αντίποινα από το καρτέλ CJNG, σοκαριστικά βίντεο
- Θέλτα-Μαγιόρκα 2-0: Νίκη μετά από τέσσερα ματς για την αντίπαλο του ΠΑΟΚ, με δυο γκολ του ‘Ασπας στο τέλος
- Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε πλαστά ευρώ
- Άρης – Κηφισιά 1-1: Έμειναν ξανά χωρίς νίκη στην έδρα τους οι «κιτρινόμαυροι» (vid)
- Βίντεο ντοκουμέντο από την Κυψέλη: Η στιγμή που ο 64χρονος μπαίνει στο σπίτι της 25χρονης με αναπηρία
- Ουκρανία: Ανθρώπινοι πόροι και εδαφικά στοιχήματα σε μια αναμέτρηση χωρίς τέλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/tony-chen-9hX9N-wMyzQ-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442