Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλια… έντασης μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν και ΗΠΑ

Εμβόλια… έντασης μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν και ΗΠΑ

Πανδημία έναντι γεωπολιτικής: το δίλημμα της Ταϊβάν, εν μέσω έξαρσης του κοροναϊού, ελλείψεων σε εμβόλια, δωρεάς σκευασμάτων από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και έντονων πιέσεων από το Πεκίνο

Μία νέα παράμετρος προστέθηκε στο σκηνικό της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν: τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Η διαμάχη μαίνεται, καθώς η μεν Ταϊβάν -που έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος, αλλά δεν αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και τα περισσότερα κράτη- προσπαθεί να ανασχέσει το χειρότερο κύμα πανδημίας που έχει βιώσει μέχρι σήμερα, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε εμβόλια.

Το δε Πεκίνο -που θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί αναπόσπαστο κομμάτι των κινεζικών εδαφών, στο πλαίσιο της πολιτικής της «μίας Κίνας»- πιέζει για την αποστολή κινεζικών σκευασμάτων.

Καταδίκασε, μάλιστα, δημόσια τις δωρεές προς την Ταϊπέι που ανακοίνωσαν ξεχωριστά προ ημερών η Ουάσιγκτον και το Τόκιο, για την αποστολή 750.000 και 1,24 εκατομμυρίων δόσεων αντιστοίχως.

Για εργαλειοποίηση της πανδημίας ως «πολιτικό σόου» κατηγόρησε το κινεζικό ΥΠΕΞ την Ιαπωνία (αποικία της οποίας υπήρξε, μέχρι το 1945 και για μισό αιώνα, η Ταϊβάν), για παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας» τις ΗΠΑ.

Πέρα από το ανθρωπιστικό τους κίνητρο, οι δωρεές αποτελούν σαφώς πολιτικά πολιτικό μήνυμα στο Πεκίνο.

Το γεγονός, δε, ότι τα εμβόλια από την Ιαπωνία έφτασαν στην Ταϊβάν ανήμερα της «μαύρης» επετείου της σφαγής στην Τιεν Αν Μεν και ότι την προσφορά της Ουάσιγκτον μετέφερε προσωπικά στην Ταϊπέι διακομματικό κλιμάκιο Αμερικανών γερουσιαστών, μεταβαίνοντας εκεί με στρατιωτικό αεροσκάφος, έριξε μοιραία κι άλλο «λάδι» στη γεωπολιτική «φωτιά».

«Καλπάζει» η πανδημία, αργούν οι εμβολιασμοί

Αρνούμενη να δεχθεί τις κινεζικές προμήθειες -κίνηση που θα αποτελούσε θανάσιμο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση της Ταϊβάν- η Ταϊπέι κατηγορεί με τη σειρά της το Πεκίνο ότι μπλόκαρε συμφωνία που επεδίωκε να κλείσει απευθείας με την αμερικανο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. Η Κίνα το αρνείται.

Στο μεσοδιάστημα, τα κρούσματα και οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ταϊβάν ολοένα και αυξάνονται, σε διαμετρική αντίθεση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουν παραταθεί έως τις 28 Ιουνίου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και την- κομβική για την παγκόσμια παραγωγή- τοπική βιομηχανία ημιαγωγών αιχμής.

Ενώ ελλείψει σκευασμάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας, παρά το αυξημένο πια ενδιαφέρον των φοβισμένων πολιτών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέχρι σήμερα, λιγότερο από το 3,4% των 23,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταϊβάν έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Κάτι, στο οποίο συνέτειναν οι καθυστερημένες αρχικές παραγγελίες και οι μετέπειτα καθυστερήσεις στις παραδόσεις σκευασμάτων.

Ενδεικτικά, από τα 20 εκατομμύρια δόσεις που η Ταϊπέι παρήγγειλε από το εξωτερικό, έχει μέχρι σήμερα λάβει περίπου 726.000 από την AstraZeneca και 150.000 από τη Moderna.

«Συμπληγάδες»

Βλέποντας τα ποσοστά δημοφιλίας της να πέφτουν από το 70% στο 40% μέσα στον ένα χρόνο από την επανεκλογή της, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, και η κυβέρνησή της βρίσκονται πια σε «Συμπληγάδες» μεταξύ γεωπολιτικής και πανδημίας.

Οι πιέσεις εντείνονται από την αντιπολίτευση, που πρόσκειται στην Κίνα και να γίνει αποδεκτή η αποστολή κινεζικών εμβολίων, υπό το σύνθημα «εχθρός είναι ο ιός, όχι το Πεκίνο».

Η Ταϊπέι προσπαθεί να το αποφύγει με κάθε τρόπο. Επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες παραγωγής εμβολίων στα εδάφη της, χωρίς να τα έχει καταφέρει.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι κλινικές δοκιμές εγχώριας παρασκευής εμβολίων, δύο από τα οποία έχουν ήδη λάβει άδεια χρήσης από τις αρμόδιες αρχές.

Στόχος είναι η μαζική παραγωγή τους, από τα τέλη Ιουλίου, έτσι ώστε η ταϊβανέζικη κυβέρνηση να μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για να το καταφέρει, χρειάζεται 12 εκατομμύρια δόσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Ούτε στην εγχώρια παραγωγή, ούτε στις παραδόσεις από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024