ΗΠΑ – Έξαρση σαλμονέλας: «Μην αγκαλιάζετε τις κότες σας» λέει το CDC
«Μην δίνετε φιλάκια, ούτε να χαΐδεύετε τα πουλερικά του κοτετσιού σας, μην τρώτε και μην πίνετε κοντά τους» ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας των ΗΠΑ
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αντιμέτωπες με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σαλμονέλας, έκαναν μια σύσταση που, παρά τη σοβαρότητά της, έκανε πολλούς να χαμογελάσουν: ζήτησαν από τους Αμερικανούς πολίτες να σταματήσουν τις αγκαλιές με τις… κότες τους.
«Μην δίνετε φιλάκια, ούτε να χαΐδεύετε τα πουλερικά του κοτετσιού σας, μην τρώτε και μην πίνετε κοντά τους» ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το CDC, η αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης εν μέρει συνδέεται με αυτήν την «τρυφερότητα» που δείχνουν οι ιδιοκτήτες πουλερικών προς τα πτηνά τους. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 163 κρούσματα και 34 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
«Από τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι ασθενείς φαίνεται ότι η επαφή με πτηνά ήταν πιθανότατα η πηγή της επιδημίας» ανέφερε το Κέντρο.
Μολονότι δείχνουν καθαρές και υγιείς, οι κότες, οι πάπιες και άλλα πτηνά μπορεί να είναι φορείς σαλμονέλας, ενός βακτηρίου που προκαλεί διάρροια, πυρετό και εμετούς. Τα CDC συνέστησαν στους πολίτες να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους αφού έρθουν σε επαφή με πτηνά και να μην ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους.
Συνήθως, η μόλυνση προέρχεται από την κατανάλωση αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα, όμως σπανίως είναι θανατηφόρα.
- Καλαμάτα: 41χρονος σκότωσε την 39χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους
- «Ποιες είναι οι δύο επιλογές για να αντικαταστήσουν τον Πίτερς»
- Πάτρα: Θρήνος για πατέρα και γιο που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – Ψάχνουν απαντήσεις στην κάμερα του κράνους
- Ο χάρτης ενοικίων στις εμπορικές πιάτσες – Η εκτόξευση της Ερμού
- Ανησυχία για τον Ναδάλ: Η φωτογραφία του θρυλικού τενίστα που έγινε viral στα social media (pics)
- Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 4 νεκροί μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων
- Από τις αγγελίες στην AI: Πώς αλλάζει το παιχνίδι των προσλήψεων το 2026
- Οσμή αερίου στο λεκανοπέδιο: «Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να αποκτήσουμε ένα… επιστημονικό κόκκινο τηλέφωνο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 01.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-moments-11723084-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442