Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου μετά από φυσική νόσηση με κοροναϊό - Πόσο διαρκούν τα αντισώματα

Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου μετά από φυσική νόσηση με κοροναϊό – Πόσο διαρκούν τα αντισώματα

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κοροναϊό και πόσο τελικά διαρκούν τα αντισώματα μετά από φυσική λοίμωξη και μετά από εμβολιασμό, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κοροναϊό και πόσο τελικά διαρκούν τα αντισώματα μετά από φυσική λοίμωξη και μετά από εμβολιασμό, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, είναι σπάνια η πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των 3 πρώτων μηνών, ενώ σύμφωνα με αρχικές μελέτες τα αντισώματα διαρκούν έως 5 – 7 μήνες.

Έως και 13 μήνες η προστασία

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα ενθαρρυντική μελέτη από το Στρασβούργο της Γαλλία, τα αντισώματα SARS-CoV-2 pαραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης κατά 96%. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα – όλοι τους υγειονομικοί που είχαν ήδη νοσήσει με κοροναϊό και έπειτα εμβολιάστηκαν.

Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει λόγο για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους. Σύμφωνα με αυτήν, μια δόση του εμβολίου προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση και η ανοσία είναι μακρύτερη από έναν χρόνο.

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία και σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις, δηλαδή τα αντισώματα καλύπτουν τόσο τη βρετανική όσο και εν μέρει τη νοτιοαφρικανική.

«Η σύστασή μας είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου», τόνισε ακόμα, λέγοντας πως με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μελλοντικά αναμένονται νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων και των μεταμοσχευμένων, καθώς είναι πιθανόν να χρειάζονται συμπληρωματική δόση.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024