Στη διάρκεια επίσκεψής του στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, με αφορμή των επέτειο των 35 ετών από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας παρουσίασε εγκατάσταση στην οποία θα αποθηκεύονται τα απόβλητα από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή μαζί με τον Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, και υποσχέθηκε να «μετατρέψει τη ζώνη αποκλεισμού, όπως συχνά αποκαλείται το Τσερνόμπιλ, σε ζώνη αναγέννησης».

«Η Ουκρανία δεν είναι μόνη της, έχει την ευρεία στήριξη των εταίρων της» είπε ο Ζελένσκι. «Σήμερα το νέο αποθετήριο τέθηκε σε λειτουργία» ανακοίνωσε σύμφωνα με το Associated Press.

Η νέα εγκατάσταση βρίσκεται εκτός της ζώνης αποκλεισμού και έχει ονομαστική διάρκεια ζωής τουλάχιστον ενός αιώνα.

Δείτε επίσης: Τσερνόμπιλ 35 χρόνια μετά: Οι επιζώντες «δεν κληροδότησαν μεταλλάξεις» στην επόμενη γενιά

Μέχρι σήμερα, τα απόβλητα των τεσσάρων αντιδραστήρων της Ουκρανίας μεταφέρονταν στη Ρωσία, μια επιχείρηση κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Επιζώντες της τραγωδίας άφησαν λουλούδια και κεριά στη μνήμη των νεκρών πυροσβεστών (Reuters)

Στις 26 Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας 4 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ εξερράγη λόγω υπερθέρμανσης και εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα ένα σύννεφο επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων που κάλυψε μέρος της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της τότε Σοβιετικής Ένωσης επιδείνωσε την κατάσταση με την απόφαση να μην ενημερώσει τους 2 εκατομμύρια κατοίκους του Κιέβου για τον κίνδυνο. Χρειάστηκε πάνω από μια μέρα μέχρι να αποφασιστεί η εκκένωση του Πριπγιάτ, της πόλης όπου ζούσαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου.

Ο υπόλοιπος κόσμος ενημερώθηκε για το περιστατικό με μεγάλη καθυστέρηση, όταν η Σουηδία ανέφερε ότι κατέγραφε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Τελικά, πάνω από 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη ζώνη αποκλεισμού, συνολικής έκτασης 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ραδιενέργεια συνέχιζε να διαρρέει από το κτίριο του αντιδραστήρα 4 μέχρι το 2019, οπότε ολόκληρο το κτίριο καλύφθηκε από ένα γιγάντιο στέγαστρο, γνωστό ως «σαρκοφάγο».

Με αφορμή την 35η επέτειο, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας αποχαρακτήρισε έγγραφα που δείχνουν ότι στο ίδιο εργοστάσιο είχαν συμβεί κι άλλα σοβαρά ατυχήματα πριν από την τραγωδία του 1986.

Όπως αποκαλύφθηκε, τον Ιούλιο του 1986, λίγους μήνες μετά το δυστύχημα, οι σοβιετικές αρχές εξέδωσαν διάταγμα με το οποίο καθιστούσαν απόρρητες όλες τις λεπτομέρειες της τραγωδίας, ακόμα και τον αριθμό των ανθρώπων που εμφάνισαν συμπτώματα λόγω έκθεσης σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την ουκρανική Υπηρεσία Ασφάλειας, τον Οκτώβριο του 1987 ένας γάλλος δημοσιογράφος επιχείρησε να μεταφέρει στο εξωτερικό δείγματα νερού και εδάφους από το Τσερνόμπιλ, όμως πράκτορες της KGB πρόλαβαν να αντικαταστήσουν τα δείγματα με αθώα υλικά.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr