Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα άκρα η κόντρα Μακρόν με Ερντογάν : Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία - Στο πλευρό της Γαλλίας η Ευρώπη

Στα άκρα η κόντρα Μακρόν με Ερντογάν : Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία – Στο πλευρό της Γαλλίας η Ευρώπη

Η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία κλιμακώνεται τα τελευταία 24ωρα

Την ώρα που ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έρχεται στην Αθήνα επιχειρώντας  να στείλει μήνυμα στην Τουρκία που κλιμακώνει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο , νέες διαστάσεις έχει πάρει η κόντρα Μακρόν – Ερντογάν με την Ευρώπη να στηρίζει τον γάλλο πρόεδρο.

Οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε πολλά μέτωπα, όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν απομονώσει την Άγκυρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Έτσι, κλιμακώνεται η κρίση στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, που είχαν ήδη πληγεί από την κόντρα Μακρόν – Ερντογάν για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ανοίκεια φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Ο Μακρόν αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεωτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν – Ερντογάν: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις των δύο ηγετών

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ.

Την οργή του Ερντογάν, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Μακρόν να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Απάντηση στον φονταμενταλισμό με σκίτσα του Charlie Hebdo

Με έναν πρωτότυπο τρόπο απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τη μισαλλοδοξία στον απόηχο της δολοφονίας του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε ισλαμιστική επίθεση κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Η γαλλική κυβέρνηση δρομολόγησε ένα πρόγραμμα φωτισμού των κυβερνητικών κτιρίων με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, με απεικονίσεις, μεταξύ άλλων, του Μωάμεθ. Τα σκίτσα αυτά έγιναν η αιτία για την αποτρόπαια επίθεση στον Σαμιέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή.

Αποτίνοντας ιδιαίτερο φόρο τιμής στον καθηγητή που έχασε τη ζωή του, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει «τoν αγώνα για την ελευθερία».

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ αυτά τα σκίτσα, ακόμα και αν άλλοι υποχωρήσουν», ανέφερε σε ομιλία του στο Παρίσι, ενώ κατήγγειλε το «μίσος των άλλων» και την «καταστροφική συνωμοσία» που οδήγησαν στη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, «επειδή ενσάρκωνε τα ιδανικά της Δημοκρατίας μας».

Στηρίζουν τη Γαλλία ΥΠΕΞ και Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή, την αλληλεγγύη του στον Γάλλο πρόεδρο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις προσωπικές προσβολές του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με tweet στα αγγλικά έγραψε: «Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γαλλικό λαό, που ακόμα πενθεί για ένα φρικτό έγκλημα».

Στήριξη στη Γαλλία, εκφράζει και το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές εκφράσεις προερχόμενες από υψηλές αρχές της Τουρκίας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οποιοδήποτε λόγο που προβάλει το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν στο πλευρό της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Απέναντι στη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν στάθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδημοσιεύοντας tweet από την παρέμβαση του Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε: «Στεκόμαστε δίπλα στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που δολοφόνησε τον Samuel Paty».

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024