Η στρατιωτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών

Την Πέμπτη, διασώστες έβγαλαν από λίμνη της Σκωτίας ένα κοπάδι τριών βόρειων υπερωόδοντων. Οι φάλαινες απομακρύνθηκαν από το σπίτι του, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο από διεθνή στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

Η οργάνωση British Divers Marine Life Rescue, ανέφερε ότι μια πρώτη ομάδα από βάρκες ξεκίνησε να «μετακινεί απαλά» τα θηλαστικά από τη λίμνη Λονγκ προς το χείλος του ποταμού Κλάιντ.

Η λίμνη Λονγκ, στα βόρεια της Γλασκόβης, βρίσκεται κοντά στη ναυτική βάση Φάσλεϊν, που στεγάζει τον βρετανικό στόλο πυρηνικών υποβρυχίων.

Χιλιάδες στρατιώτες από τη Βρετανία, το ΝΑΤΟ και άλλα διεθνή σώματα πρόκειται να λάβουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση Joint Warrior που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Η BDMLR δήλωσε ότι συνεργάζεται με κατοίκους και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για να ελέγξει τις φάλαινες, ενώ οι διασώστες έχουν σχηματίσει ένα φράγμα από βάρκες για να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα στραφούν προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι σημαντική στρατιωτική άσκηση πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, και καθώς οι φάλαινες είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες στους υποβρύχιους θορύβους, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα θηλαστικά», σημείωσε η ομάδα.

«Επομένως, μετά και από τις συμβουλές συναδέλφων μας από το Whale and Dolphin Conservation και το Hebridean Whale and Dolphin Tryst, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να καθοδηγήσουμε τα ζώα έξω από τη λίμνη, χρησιμοποιώντας πολυάριθμες βάρκες σε σχηματισμό προκειμένου να τις βγάλουμε στην ανοιχτή θάλασσα».

Οι βόρειοι υπερωόδοντες συνήθως ζουν στην άκρη της υφαλοκρηπίδας στα δυτικά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Είναι ασυνήθιστο να βρίσκονται σε παράκτια ύδατα, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης.

Η ακτοφυλακή έχει δώσει εντολή στα σκάφη να κινούνται στην περιοχή με «χαμηλή ταχύτητα» και να επιδεικνύουν «ιδιαίτερη προσοχή» προκειμένου να μην διαταράξουν την επιχείρηση.

Δείτε το βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης:

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr