Λινού: Αν κάποιος νοσήσει με γρίπη και κοροναϊό μαζί είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα
Για τον κορονοϊό, τα περιοριστικά μέτρα και το αντιγριπικό εμβόλιο μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Για τον κορονοϊό, τα περιοριστικά μέτρα και το αντιγριπικό εμβόλιο μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Διευκρινίζοντας πως χρειάζονται μέτρα ανεκτά από τον πληθυσμό που έχει ήδη κουραστεί επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κοροναϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης».
«Το να αποφεύγεις να κυκλοφορούν οι μεγάλοι άνθρωποι σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι πιο πολύ για να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερους στα νοσοκομείο επικεντρώνεσαι λοιπόν στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε:
Κόπωση στον πληθυσμό ως προς την εφαρμογή μέτρων
«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που συνδυάζεται με κόπωση στον πληθυσμό ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να προσθέσουμε μέτρα τα οποία θα είναι ανεκτά από τον πληθυσμό και να κάνουμε την εφαρμογή τους όσο το δυνατόν ευκολότερη».
Αναφερόμενη στην έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σημείωσε: «Πάντα το ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, είτε λίγο συμπτωματικά, είτε και κάποια που για λόγους φοβίας ή άλλους λόγους δεν παρουσιάζονται ποτέ. Μία κανονική ιχνηλάτηση θα βοηθούσε».
«Μένοντας σε σπίτι χωρίς τεστ ένα παιδί που είναι θετικό δεν εκθέτει στον κορονοϊό τη σχολική κοινότητα αλλά μπορεί να εκθέσει πολλούς στην κοινωνία την οικογενειακή και προσωπική.
Το ότι ο καθένας μας κινείται σε πολλούς χώρους ήταν αυτό που έβλαψε. Τα παιδιά όταν πήγαιναν εναλλασσόμενες ημέρες στα σχολεία έρχονταν τις υπόλοιπες σε επαφή με άλλα άτομα» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Γενικευμένη χρήση μάσκας και παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές
Εστιάζοντας στη λήψη περιορισμών η Αθηνά Λινού εξήγησε:
«Χρειάζονται επιπλέον μέτρα εκτός lockdown τα οποία είναι ανώδυνα, μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα θα είναι μικρό για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άμεση παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές. Να απαγορευτούν οι όρθιοι. Υπάρχει κίνηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητό του. Επίσης χρειάζεται αξιοποίηση του υπαίθρου».
«Τα παιδιά πρέπει να κάνουν εμβόλιο»
«Ναι παιδιά θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο, αυτό άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες, θα ήμουν όμως λίγο επιφυλακτική εάν η Πολιτεία δήλωνε πως δεν υπάρχει επάρκεια. Δεν ξέρω εάν δεν υπάρχουν ποσότητες δεν μπορούμε να παραγγείλουμε; Από έξι μηνών καλό είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν» απάντησε σε σχετική ερώτηση.
«Δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κοροναϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης»
«Απ’ότι ξέρω όταν κάποιος έχει κοροναϊό και είναι ασυμπτωματικός, δεν το ξέρει και κάνει το εμβόλιο της γρίπης δεν επηρεάζεται» διευκρίνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και σημείωσε:
«Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει με γρίπη και κοροναϊό ταυτόχρονα θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα».
Τέλος μιλώντας για τα εμβόλια και για τη διάρκεια του εμβολίου της γρίπης δήλωσε: «Υπάρχουν εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα δια βίου, άλλα που χρειάζονται μία δόση ακόμη μετά από χρόνια. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά με τη γρίπη και μπορεί να χρειαστεί αναμνηστικό εμβόλιο είναι ότι εν το μεταξύ αναπτύσσεται άλλο στέλεχος της».
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442