«Αισθάνομαι προσωπικά συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ήταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «βρίσκομαι εδώ επειδή αρνούμαι να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης».
Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Μισέλ θέλησε να εκφράσει αφενός την αλληλεγγύη της ΕΕ στους μετανάστες, στους κατοίκους της Λέσβου και σε όλους τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και αφετέρου τη βούληση «να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές».
I'm deeply moved by the difficult situation of those stranded on #Lesbos. The EU won’t turn a blind eye to the challenge.
It's our responsibility to support frontline countries & Greece.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε δύσκολη και πολύ σύνθετη την κατάσταση και σημείωσε πως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αρνούμαι να κρύψω αυτή τη μεταναστευτική πρόκληση», αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή της διάσταση.
«Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και ότι πρέπει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως η αξιοπρέπεια του ευρωπαϊκού σχεδίου απαιτεί να συγκεντρωθούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση» σημείωσε προσέτι.
«Η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό»
Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι νέες, συγκεκριμένες προτάσεις.
«Και χρειάζεται να δεσμευτούμε περισσότερο ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» τόνισε περαιτέρω και δήλωσε πεπεισμένος ότι χρειάζεται «να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να βελτιώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες» και διαμήνυσε εκ νέου πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, προέταξε πως η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης ώστε να κινητοποιηθούμε όλοι για να καταστήσουμε πιο αποτελεσματική την προσέγγισή μας σε αυτό το δύσκολο ζήτημα της μετανάστευσης και υπογράμμισε την ανάγκη «να κάνουμε πρόοδο για να επιτύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση στο πλαίσιο της πολιτικής ασύλου», αναγνωρίζοντας ότι «θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες, αλλά πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας