Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Animasyros γίνεται Phygital - Ο Βασίλης Καραμιτσάνης στο in.gr για όλα όσα θα δούμε φέτος

To Animasyros γίνεται Phygital – Ο Βασίλης Καραμιτσάνης στο in.gr για όλα όσα θα δούμε φέτος

Στη 13η διοργάνωσή του, το μεγαλύτερο και αγαπημένο Διεθνές Φεστιβάλ Animation, Animasyros αναδιαμορφώνεται και παρουσιάζει μία μεγάλη γκάμα ταινιών τόσο στο φυσικό χώρο του, στο νησί της Σύρου όσο και διαδικτυακά, μέσα από την live πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φετινή Phygital εκδοχή του

Στη 13η διοργάνωσή του, το μεγαλύτερο και αγαπημένο Διεθνές Φεστιβάλ Animation, Animasyros αναδιαμορφώνεται και παρουσιάζει μία μεγάλη γκάμα ταινιών τόσο στο φυσικό χώρο του, στο νησί της Σύρου όσο και διαδικτυακά, μέσα από την live πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φετινή Phygital εκδοχή του.

Από τις 23 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation, καταξιωμένων επαγγελματιών αλλά και της νέας γενιάς δημιουργών, από όλο τον κόσμο, που έχουν επιλεχθεί από την ομάδα του Animasyros.

Οι Χώροι

Οι προβολές του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους σε επίλεκτα σημεία της Σύρου, όπως στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων που στεγάζεται το εμβληματικό Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου στην Ερμούπολη, στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στην είσοδο της Άνω Σύρου, στην Πλατεία του Φοίνικα και στην παραλία του Ξενοδοχείου Kastello στη Βάρη.

Η Αγορά

H Αγορά του Animasyros στην 6η έκδοσή της, επιστρέφει με ένα δυναμικό πρόγραμμα παρουσιάσεων για τους επαγγελματίες του χώρου, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και διαδικτυακά, ενώ εγκαινιάζει και τη συνεργασία με την MIFA – Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανιμέισον του Ανεσί στη Γαλλία, και διοργανώνει ένα τετραήμερο pitching forum στη Σύρο.

Επιπλέον, φέτος όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την Αγορά του Animasyros θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν από οποιοδήποτε σημείο της γης καθώς οι παρουσιάσεις της Αγοράς θα μεταδίδονται διαδικτυακά και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω συνδέσμου που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.animasyros.gr).

Λίγο πριν την έναρξη του 13ου Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, o Βασίλης Καραμητσάνης ένας εκ των δύο διοργανωτών του φεστιβάλ, μας μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του animation στη χώρα.

Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορική διαδρομή του Animasyros. Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά στα 13 χρόνια.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την πορεία του στο αγαπημένο νησί της Σύρου το 2008, δηλαδή σχεδόν στην αυγή της κρίσης. Από το ξεκίνημα είχαμε φιλόδοξα σχέδια, αλλά συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες στην ανάπτυξη ενός πολιτιστικού θεσμού στη νησιωτική περιφέρεια της χώρας.

Με τα χρόνια και με την αγάπη των δημιουργών κινουμένων σχεδίων, αλλά και του τοπικού κοινού το Animasyros έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο γεγονός του είδους στην Ελλάδα και ανάμεσα στα σημαντικότερα διεθνώς.

Την πάροδο των χρόνων, το φεστιβάλ έχει μεγεθύνει την δομή του και έχει εντάξει πλήθος νέων δράσεων που αποσκοπούν όχι μόνο στην προβολή του καλλιτεχνικού έργου, αλλά και στην ανάπτυξη της εγχώριας επαγγελματικής κοινότητας κινουμένων σχεδίων και στην διασύνδεση της με το εξωτερικό.

Η ομάδα μεγάλωσε, η απήχηση του φεστιβάλ διευρύνθηκε, οι συνεργασίες συνεχίζουν και αυξάνονται, αλλά οι αξίες και η πίστη στην μικρή κλίμακα των Κυκλάδων παραμένουν αναλλοίωτες.

Το Animasyros δεν είναι το μόνο ελληνικό φεστιβάλ animation, ωστόσο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο και σε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς. Σε τι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Όταν επιδιώκεις την παγίωση ενός πολιτιστικού θεσμού εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, η στόχευση δεν μπορεί να είναι σταθερή, καθώς απαιτείται διαρκής προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες.

Στα χρόνια που πέρασαν αντιμετωπίσαμε πλήθος προβλημάτων και πιστέψαμε ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα σταματήσουν ποτέ.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία του Animasyros, παρά μόνο η επιμονή των διοργανωτών σε κάθε νέα ετήσια έκδοση και βεβαίως η αποδοχή της παγκόσμιας κοινότητας των κινουμένων σχεδίων.

View this post on Instagram

⁣🏳️‍🌈 #Diversidad II & #Animapride IV 🎬 #AthensPrideWeek⠀ ZOODIO 54: Όταν δύο αχώριστοι φίλοι πάνε για clubbing, πρώτη φορά και με πολύ ενθουσιασμό, στη λαμπερή και γεμάτη ηδονή gay σκηνή του Λονδίνου, συνειδητοποιούν πως δεν χρειαζόταν να ταξιδέψουν τόσο μακριά για να βρουν τον έρωτα – καμιά φορά βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας! 1+5 ακόμη LGBTQI+ animation που μπορείτε να απολαύσετε online δωρεάν, σήμερα στο πλαίσιο του Diversidad II & Animapride IV ! ⠀ ⠀ 🍿 Οι ταινίες του αφιερώματος θα είναι διαθέσιμες για 24 ώρες μέσω της ιστοσελίδας www.fecha.gr και οι ταινίες του αφιερώματος Animapride IV θα είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας www.animasyros.gr.⠀ ⠀ 👉 Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ:⠀ https://www.facebook.com/events/2586096098367836/⠀ ____________________________ ⠀ ⠀ ZOODIO 54: When two inseparable friends venture out into the bright lights of London’s hedonistic gay scene for fun and excitement, little did they realize that they would not have to travel too far to find love – sometimes it’s staring you right in the face! ⠀1+5 LGBTQI+ animated shorts that you can online for free today on Diversidad II & Animapride IV !⠀ ⠀ 🍿 The film selection will be available via www.fecha.gr while animation films will stream via www.animasyros.gr. ⠀ ⠀ 👉 View the full programme here:⠀ https://www.facebook.com/events/2586096098367836/⠀ ⠀ @fecha_gr @athensprideofficial #lgbtiqi+ #anima #pride #prideweek #prideweekathens #lgbtqianimation #queerfilms #queercinema #queeranimation #diversidad #diversity #athens #fecha #screening #onlinefestival #streaming ⠀

A post shared by ANIMASYROS Animation Festival (@animasyros) on

Πώς είναι το ελληνικό animation; Έχουμε δημιουργούς διεθνούς επιπέδου;

Το ελληνικό animation έχει σημειώσει πολύ σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και αυτό βεβαίως οφείλεται στη δουλειά που έχουν κάνει οι παλαιότεροι έλληνες ανιμέιτορ, αλλά πλήθος σημαντικών διεθνούς επιπέδου νέων δημιουργών που έχουν αποκτήσει εξωστρέφεια πρωτόγνωρη. Τ

ην τελευταία δεκαετία, μέσα και από τις προσπάθειες της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων, το Ελληνικό animation είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, διακρίνεται για την καλλιτεχνική του αρτιότητα, ενώ έχουν αυξηθεί τα εγχώρια φεστιβάλ που προβάλλουν αποκλειστικά κινούμενα σχέδια από δύο σε πέντε πανελληνίως.

Ελπίζουμε το μέλλον να επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις για αυτόν το δημιουργικό τομέα του οπτικοακουστικού κλάδου, καθώς πλέον και η Πολιτεία υποστηρίζει ενεργά και διακριτά την ανάπτυξη του είδους.

Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι μια μάλλον μικρή χώρα χωρίς μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό, είναι σε θέση σήμερα να ανταγωνιστεί με επάρκεια τις πιο ανεπτυγμένες οπτικοακουστικά χώρες.

View this post on Instagram

⁣🎞️ 🎭 👥 🍿 👀 Puppet Portraits: Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του Animasyros; Μα φυσικά, το κοινό που γεμίζει τις προβολές μας! Φέτος, μπορεί να μην έχουμε προβολές μέσα στο αγαπημένο μας @apollon_theater_syros και το @cinemapallassyros , αλλά περιμένουμε πως η ίδια φεστιβαλική ατμόσφαιρα θα μας ακολουθήσει σε όλες τις υπαίθριες και διαδικτυακές προβολές μας!⠀ ⠀ ℹ Το ταινιάκι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου stop motion animation, στη διάρκεια του #Animasyros7. Εκπαιδευτής: Dan Richards / A + C Studios⠀ ________________________________⠀⠀ 🎞️ 🎭 👥 🍿 👀 Puppet Portraits-Model Making & Stop Motion Workshop⠀ ⠀ Have you ever thought who the real protagonists of our festival are? But of course, you! Our audience! No indoor screenings will take place unfortunately this year but we are all looking forward to have all of you and your best festive mood in our outdoor and online screenings!⠀ ⠀ ℹ The short animated film was created during one of our stop motion animation workshops during Animasyros 7. Educator: Dan Richards @@danstwitbits / @apluscstudios ⠀ #screening #cinema #puppet #animationpuppet #animationpuppetworkshop #stopmotion #stopmotionanimation #animationworkshop #animasyros7 #tb #throwback🔙 #Animation #animasyros #animasyroseducation #apollontheatre #syros #hermoupolis #cyclades #greece ⠀

A post shared by ANIMASYROS Animation Festival (@animasyros) on

Η πανδημία επηρέασε τη συμμετοχή στην φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ;

Είναι δεδομένο ότι η υγειονομική περιπέτεια της ανθρωπότητας με τον κοροναϊό επηρέασε φέτος βαθιά τον πολιτιστικό κλάδο, με αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα οπτικοακουστικά φεστιβάλ.

Αυτό επέβαλε προσαρμογές των φυσικών δράσεων με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, στροφή σε διαδικτυακές προβολές και λοιπές ψηφιακές δράσεις και συνολική αλλαγή του προγραμματισμού και στο φετινό Animasyros. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι η πανδημία δεν επηρέασε καθόλου την δημιουργικότητα στα κινούμενα σχέδια παγκοσμίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί αριθμός ρεκόρ ταινιών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα δεχθήκαμε αιτήσεις από 3000 ταινίες από πάνω από 100 χώρες!

 Τι διαφορετικό να περιμένει το κοινό από τη 13ο Animasyros;

Κάθε ετήσιο Animasyros αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες: Τις προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, τα εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια και την επαγγελματική αγορά.

Αυτά τα συστατικά χαρακτηρίζουν και το φετινό φεστιβάλ, αλλά θα ήθελα να ξεχωρίσω το εθνικό αφιέρωμα στην Τσεχία, την πρωτότυπη συνεργασία με τον ραδιοσταθμό Μελωδία 99,2, όπου το έντεχνο ελληνικό τραγούδι θα συναντήσει τα κινούμενα σχέδια και βεβαίως την πρώτη επίσημη συνεργασία του Animasyros με τη μεγαλύτερη διοργάνωση κινουμένων σχεδίων στον κόσμο που δεν είναι άλλη από το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά του Αννσύ Γαλλίας.

Το φεστιβάλ έχει βάλει την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του animation. Ποιο το μέλλον του animation -εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας- ως πολιτιστικού αγαθού;

Τα κινούμενα σχέδια συνιστούν ένα συγκριτικά μικρό ποσοστό όλων των κινηματογραφικών έργων που παράγονται παγκοσμίως. Ωστόσο, η εμπορική τους επιτυχία αλλά και κοινωνική τους διάδοση σε άτομα όλων των ηλικιών, ξεκινώντας από τα παιδιά και φτάνοντας έως την τρίτη ηλικία, το καθιστούν ολοένα και περισσότερο αγαπητό είδος.

Περαιτέρω, η άρρηκτη σχέση του animation  με την τεχνολογία που διαρκώς εξελίσσεται, το έχει καταστήσει απαραίτητο εργαλείο για μια σειρά από επαγγέλματα, ξεκινώντας από την αποτύπωση και παρουσίαση των επιτευγμάτων διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως η ιατρική και η αρχαιολογία μέχρι τη διαφήμιση και τα βιντεοπαιχνίδια.

Το animation λοιπόν έχει σημαντικό μερίδιο στην μελλοντική εξέλιξη του οπτικοακουστικού τοπίου και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Στόχος είναι να βρίσκεται η Ελλάδα παρούσα ολοένα και περισσότερο στις διεθνείς εξελίξεις και να δίνει το δικό της δυναμικό ψηφιακό στίγμα.

Μελλοντικά σχέδια/στόχοι του φεστιβάλ;

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά, κάποια από αυτά για το εγγύτερο και κάποια άλλα για το απώτερο μέλλον.

Του χρόνου διανύουμε μια εξαιρετικά συμβολική χρόνια για την Ελλάδα και σχεδιάζουμε το φεστιβάλ να έχει ξεχωριστό χρώμα και να φέρει «την αύρα της επανάστασης».

Απώτεροι στόχοι είναι η ενίσχυση του φεστιβάλ ως κόμβου για τα παγκόσμια κινούμενα σχέδια στην καρδιά του Αιγαίου και η ανάπτυξη του οργανισμού του φεστιβάλ που παραμένει μη κερδοσκοπικός προς όφελος των δημιουργών και των επαγγελματιών του είδους.

View this post on Instagram

⁣⁣#LetsGetPhygital ! 👓 🎬 Το Animasyros 13 γίνεται… phygital! Τι σημαίνει αυτό; ⠀ ℹ Μπες στο animasyros.gr/el και δες όλες τις λεπτομέρειες! ⠀ 🗓️ Ραντεβού από τις 23 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 στο νησί της Σύρου και… online! ⠀ ⠀ ________________________________________ ⠀ ⠀ 👓 🎬 Animasyros 13 goes… phygital! ⠀⠀ ℹ What does that exactly come to life? Visit animasyros.gr for more info!⠀ 🗓️ See you all in Syros and… online 23 – 27 September 2020⠀ ⠀ ⠀ #animasyros #animasyros13 #phygital #agora #animasyrosagora #animation #animationfestival #online #streaming #livestreaming #globalstreaming #savethedate #syros #greece #greekfestivals #cyclades #greekislands #greekanimationfestivalsunited #covid19festival #staysafe ⠀ ⠀⠀⠀ Animation stills: @dahouseproductions Studio⠀⠀ Project Manager: Maria Mavroeidi⠀⠀⠀ Director & Animator: Konstantinos P. Kakarountas⠀ ⠀ ⠀⠀

A post shared by ANIMASYROS Animation Festival (@animasyros) on

Παρακολουθήστε το Animasyros13 μέσα από την live πλατφόρμα του!

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024