Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανέκδοτες φωτογραφίες του «Air Jordan»

Ανέκδοτες φωτογραφίες του «Air Jordan»

Σπάνιες φωτογραφίες του θρύλου του NBA, Μάικλ Τζόρνταν, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά

Την περίοδο του lockdown ο βετεράνος αθλητικός φωτορεπόρτερ Ντέιβιντ Μπανκς (David Banks) βρήκε χρόνο να καταδυθεί στο αρχείο του και να οργανώσει τα αρνητικά.

Με έκπληξη μεγάλη ανακάλυψε σπάνιες φωτογραφίες του τις οποίες για χρόνια δεν είχε εμφανίσει.

Ανάμεσα σε αυτές, και φωτογραφίες του θρύλου του NBA, Μάικλ Τζόρνταν, τις οποίες σήμερα βλέπουμε για πρώτη φορά.

Ο Μπανκς, γέννημα θρέμμα του Σικάγου, άρχιζε την καριέρα του δουλεύοντας για διάφορα φωτογραφικά πρακτορεία όταν ο Τζόρνταν κατέφτασε στην «Πόλη των Ανέμων» στο ξεκίνημα της σεζόν 1984-1985 ως ρούκι.

Είχε επιλεγεί στα drafts από τους Chicago Bulls στη θέση «τρία», πίσω από τον Χακίμ Ολάζουον (πήγε στους Χιούστον Ρόκετς) και τον Σάμ Μπάουι (πήγε στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς). Το ντεμπούτο του έκανε στις 26 Οκτωβρίου του 1984 εναντίον των Ουάσινγκτον Μπούλετς. Από εκείνη τη στιγμή, ο Μπανκς εστίασε τον φακό του στον Τζόρνταν.

«Είπα στον εαυτό μου, ότι αυτό στ’ αλήθεια θ’ αλλάξει τα πράγματα για τους Σικάγο Μπουλς» δήλωσε, σύμφωνα με το Rolling Stone, ο Μπανκς ο οποίος με τη φωτογραφική μηχανή του κατέγραφε την άνοδο της ομάδας στην κυριαρχία στο NBA (μαζί με βετεράνους φωτογράφους όπως οι Scott Strazzante και Nuncio Dinuzzo). «Ήξερες ότι ο MJ ήταν πραγματικά ξεχωριστός. Να τον βλέπεις να παίζει, ήταν κάτι που το μυαλό δεν το χωρούσε. Ήξερα ότι δεν έπρεπε να στρέψω την κάμερά μου μακριά απ’ αυτόν. Αν έπαιρνες την απόφαση να πας κάπου αλλού με τη φωτογραφική σου μηχανή, ήταν πάντα μια κακή απόφαση. Είπα στον εαυτό μου «ε, ηλίθιε, εστίασε στον Τζόρνταν. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία»» εξήγησε.

Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε η ψηφιακή τεχνολογία στις φωτογραφικές μηχανές, ο Μπανκς, με δύο αναλογικές μηχανές περασμένες στους ώμους -μια Nikon FM2 και την πρώτη Canon με αυτόματη εστίαση-, ακολουθούσε τον Τζόρνταν.

«Το πέρασμα του χρόνου είναι αυτό που συχνά κάνει να είναι δυνατή μια φωτογραφία» υπογράμμισε. Και ανάμεσα στις φωτογραφίες που βλέπουμε σήμερα, υπάρχουν στιγμές ανεπανάληπτης συγκίνησης: ο Μάτζικ Τζόνσον να παίζει άμυνα πάνω στον Τζόρνταν (1988) ή ζέσταμα του Μάικλ Τζόρνταν (1990) ή κάρφωμα του «Air» στους τελικούς με τους Λος Άντζελες Λέικερς το 1991. Και άλλες πολλές.

Σπουδαίες στιγμές στο παρκέ, σπουδαίες φωτογραφίες.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024