Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβολίζει η εκλογή Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα

Τι συμβολίζει η εκλογή Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα

Η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός στην ισότητα των φύλων. Μεταξύ άλλων, συγκεντρώνει τις λιγότερες μονάδες (24,3 έναντι 51,9) σε γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Από τις σπάνιες φορές που η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε σε κλίμα εθνικής ενότητας με σκοπό, μάλιστα, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συμβολίζει τη  συναίνεση, μετά από μία δεκαετία πολιτικής “διχόνοιας” και σε μία δύσκολη για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Στην ιστορία, όμως, αυτή η ημέρα θα μένει σίγουρα  για έναν άλλο λόγο: πρώτη φορά γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδας.

“Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης»¨.

Αυτή η φράση είναι της Ελένης Σκούρα. Πηγαίνοντας κάποια χρόνια πριν, στο έτος   1953, εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα Βουλευτής.

Και ερχόμαστε πάλι στο 2020. Η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός στην ισότητα των φύλων. Μεταξύ άλλων, συγκεντρώνει τις λιγότερες μονάδες (24,3 έναντι 51,9) σε γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η χώρα μας ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούν ούτε το 20% των μελών της Βουλής: από 9% το 2005 έφτασε στο 19% το 2018.

Έχουμε λοιπόν στις 22 Ιανουαρίου του 2020 την  εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με 261 υπερ. Το απόλυτο ρεκόρ ωστόσο το κατέχει μέχρι σήμερα η πρόταση του Κώστα Καραμανλή.

Το Φεβρουάριο του 2005 ο  Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000 με 259, ενώ ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος 233 από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προκλήσεις

Η ψηφοφορία έδειξε πως αναδείχθηκε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου συνιστά μία υπέρβαση και ενσαρκώνει την ενότητα. Σίγουρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε συμβολίζει την ενότητα μόνον ή τις γυναίκες, αλλά τις θέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και μία νέα, σύγχρονη εποχή.

Πέρα από την πολιτική ανάλυση, είναι δεδομένο πως η ανάληψη των καθηκόντων της την φέρνει  αντιμέτωπη με πολλών ειδών προκλήσεις, πέρα από τις θεσμικές της αρμοδιότητες, όπου, ταυτόχρονα, καλείται να διατηρήσει τις υψηλές προσδοκίες.  Μεταξύ των σημαντικών που έχει να ασχοληθεί είναι να τη μάθει η κοινή γνώμη, καθότι είναι ένα πρόσωπο που οι πολίτες δεν γνωρίζουν.

Παρά την υπερπροβολή των τελευταίων ημερών, οι περισσότεροι δεν την αναγνωρίζουν, ούτε ξέρουν τις πτυχές του δημόσιου βίου της. Αυτό θέλει προσεκτική διαχείριση για το πως θα κάνει είσοδο στη δημοσιότητα. Μία θεαματική, πληθωρική παρουσία ίσως  ενοχλήσει. Από την άλλη, αν παραμείνει υπέρ του δεόντως διακριτική θα μείνει αδιάφορη.

Κυριαρχικά δικαιώματα και κλιματική αλλαγή

Η ίδια, μετά την εκλογή της  δήλωσε πως βασικός σκοπός της είναι  “η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”, λέγοντας δε πως “Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, και από πολλά χρόνια μέλος της ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή”.

Αναφέρθηκε, όμως, και σε κάτι άλλο. Σε ένα θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα  που είναι η κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε και στη μαζική μετακίνηση πληθυσμών και την συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων πρόσθεσε, υπερβαίνει τα κράτη και απαιτεί διεθνή συνεργασία.

Υπογράμμισε δε πως «ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024