Οι Κούρδοι στρέφονται σε Δαμασκό και Μόσχα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών
Αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Δαμασκό και την Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία.
Οι αρχές στη βόρεια Συρία, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες με τη Δαμασκό και με τη Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας.
Η δήλωση του Μπαντράν Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ αντανακλά τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπό τους Κούρδους δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετά τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που προστάτευαν ουσιαστικά την περιοχή από τουρκική επίθεση.
Οι ΗΠΑ απέσυραν χθες, Δευτέρα, 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από ένα τμήμα των τουρκικών συνόρων, ανοίγοντας τον δρόμο για να πραγματοποιήσει η Τουρκία την από καιρό επαπειλούμενη επιδρομή της εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.
«Πισώπλατη μαχαιριά» η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων
Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περιέγραψαν την απόφαση σαν «πισώπλατη μαχαιριά». Με αιχμή τους την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), οι SDF διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Αν η Αμερική εκκενώσει την περιοχή και ιδιαίτερα τη μεθοριακή περιοχή, σίγουρα εμείς, ως αυτοδιοίκηση και ως οι SDF, θα αναγκασθούμε να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», δήλωσε ο Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ.
«Εκείνη τη στιγμή μπορεί να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τη Δαμασκό ή με τη ρωσική πλευρά για να καλύψουμε το κενό ή να εμποδίσουμε την τουρκική επίθεση, έτσι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σ’ αυτό και μπορεί να γίνουν συναντήσεις και επαφές στην περίπτωση που υπάρξει κενό», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο οργανισμός εποπτείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα ενισχύει τα πυρηνικά της όπλα
- M.A.T.C.H Athens: Δύο ημέρες οικολογίας, τέχνης και έρευνας στο Βύρωνα
- ΔΥΠΑ: Πώς θα φτάσετε τις 12 διανυκτερεύσεις με τον Κοινωνικό Τουρισμό – Τι ισχύει για πολύτεκνους και ΑμεΑ
- Η Σκόπελος και η Άνδρος ανάμεσα στους 13 μη συμβατικούς προορισμούς του κόσμου για το 2026
- «Δεν υπάρχει ικανοποίηση για τον Σορτς στον Παναθηναϊκό»
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος ΙΓ’)
- Ασπρόπυργος: Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρό οδηγό μοτοσικλέτας στη λεωφόρο ΝΑΤΟ
- Το Ιράν θα εκτελέσει την πρώτη γυναίκα διαδηλώτρια, καθώς συνεχίζεται η βίαιη καταστολή του Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442