Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015

Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε την έξοδο από το μνημόνιο και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί. Κάλεσε το λαό να κρίνει και να συγκρίνει προγράμματα και τους πολιτικούς αντιπάλους να μην «κρύβονται» και να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους. Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε την έξοδο από το μνημόνιο και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, παίρνοντας τον λόγο μετά τους υπουργούς κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ως το 2023.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα προβλέπει δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, περιορισμό προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης στο 20%, μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά το 2020, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, αυξήσεις κατά 7,5% στον κατώτατο μισθό το 2020 και 2021, χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις σε υγεία και παιδεία, πρόσβαση για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης, διπλασιασμό επενδύσεων ως το 2025, αλλά και πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Στις κοινωνικές τομές που υποσχέθηκε, η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κάλεσε το λαό να κρίνει και συγκρίνει προγράμματα και τους πολιτικούς αντιπάλους «να μην κρύβονται» και να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους, την ύπαρξη των οποίων, όπως είπε, οφείλουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, και σήμερα μπορεί ο καθένας να παρουσιάσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να εγκριθεί από την τρόικα.

«Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιον σας στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα. Αυτό ακόμη και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν ήταν απλό. Δεν ήταν βέβαιο. Δεν ήταν δεδομένο.»

» Κάποιοι επίμονα πίστευαν καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ότι δεν θα αντέξουμε. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτός. Οτι δεν θα τα καταφέρει. Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού πίστεψε ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική τους επιμονή, κάναμε το όραμα πράξη. Και την ελπίδα πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Αλλά μια χώρα που ο λαός της έχει ξανά δικαίωμα στην ελπίδα.»

» Μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, Αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο. Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη.»

» Σήμερα, λοιπόν, όλοι – ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορούμε και ότι θα τα καταφέρουμε- έχουν πια τη δυνατότητα να εκπονούν το δικό τους πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα. Και εμείς εδώ, που έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες.»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μεσαία τάξη, αναγνωρίζοντας τα βάρη που σήκωσε και δείχνοντας απόλυτη κατανόηση στην αγανάκτηση και το θυμό τους. Τους κάλεσε ωστόσο να σκεφτούν αν τελικά άξιζε τον κόπο να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος σε αυτήν την κρίση.

«Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη. Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο. Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή.»

» Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Τη κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Και να θυμηθούμε που ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια. Και που βρίσκεται σήμερα. Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε. Και τώρα μπορούμε να ανεβούμε ψηλότερα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα».

Θέτοντας το δικό του δίλημμα για τις εκλογές ο πρωθυπουργός είπε «το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός. Αν θα φτερουγίσει για να πετάξει ή θα ξαναγυρίσει πίσω, με πεσμένα τα φτερά, στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.»

» Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά. Ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές».

Αμφισβητώντας τα όσα υπόσχεται η Αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ, και αναφερόμενος στο βεβαρυμένο παρελθόν τους, τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες «Μην επιτρέψετε σε όσους κυβέρνησαν τόσα χρόνια χρεώνοντας γενιές του μέλλοντος, όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

«Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο άλμα προς το μέλλον, όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης. Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί; Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι. Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό.»

» Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.»

» Μας λένε τώρα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι δήθεν διαφορετικό. Και το ερώτημα είναι τι άλλαξαν; Γιατί δε πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς, όπως τώρα υπόσχονται και θα τα φέρουν τώρα;»

» Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις. Για αυτό και ξεκινάμε με το σχέδιό μας. Με το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ένα πρόγραμμα που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο.
Μια Ελλάδα ισχυρή ξανά.»

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην κάνει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε για αυτό και σήμερα είμαστε εκτός μνημονίων. Τώρα η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά.»

» Αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα τη ξαναφτιάξουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τώρα λοιπόν αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας.  Και θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά»

Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πίστεψε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική του επιμονή κάναμε το όραμα πράξη και την ελπίδα πραγματικότητα. Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.#εκλογές2019 #εκλογές #ΣΥΡΙΖΑ #ΠροοδευτικήΣυμμαχία

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

Οι δώδεκα εμβληματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία

Στις δώδεκα πιο εμβληματικές δεσμεύσεις, για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών, επικέντρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

Ειδικότερα, οι κεντρικοί στόχοι-δεσμεύσεις αφορούν στην εργασία, την ανάπτυξη, τη φορολογία, το κράτος, το κοινωνικό κράτος.

Στις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Επιπλέον, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η Πράσινη Ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030), καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

Στους βασικούς στόχους είναι επίσης η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Στις 12 βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συγκαταλέγονται τέλος, το πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια.

Ανάπτυξη για όλους – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής

Στο κεφάλαιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παρέλαβε, μεταξύ άλλων, «μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική».

Η διευθέτηση του χρέους, η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η εξασφάλιση πρόσθετων πόρων 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για έργα υποδομών, η υλοποίηση του Προγράμματος ΦιλόΔημος, με εξασφαλισμένα 2,6 δισ. ευρώ στους δήμους για έργα τοπικών υποδομών, είναι μερικά μόνον, από τα κυβερνητικά έργα.

Για την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση σχεδιάζει τα εξής:

«* Υλοποιούμε νέο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων – Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025.

* Υλοποιούμε και διευρύνουμε το σχέδιο δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών – αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

* Αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15 δισ. για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετία.

* Ολοκληρώνουμε μέχρι το 2021 το Εθνικό Κτηματολόγιο.

* Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος.

* Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021.

* Πρωταγωνιστούμε στη μάχη για την κλιματική αλλαγή με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια – 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030.

* Εκπονούμε περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020.

* Εντάσσουμε τη γεωργία στην ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020)».

Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θυμίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 27%, και την ανεργία των νέων στο 60%. Επιπλέον, 1.000.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2010-2014 και ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών, και η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%. Τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.

Στα κυβερνητικά πεπραγμένα, περιλαμβάνεται η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018, και ως εκ τούτου η μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες και της ανεργίας των νέων κατά 13 μονάδες. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% και για τους νέους κατά 27%.

Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επεκτάθηκαν 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους, ενώ μειώθηκε η αδήλωτη εργασία στο 9%. Υλοποιούνται προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ για 240.000 ανέργους.

Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε», αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας. Την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας. Την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων. Την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων (με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας).»

» Την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες). Τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας. Την καθήλωση των μισθών, βάσει του δόγματος ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο».

Ακολούθως, στην ενότητα «Τι σχεδιάζουμε», το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:

«* Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

* Δημιουργία 500.000 νέων δουλειών εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας, το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

* Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.

* Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

* Να ενισχύσουμε τα μέτρα κατά της υποδηλωμένης εργασίας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.

* Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και κατά 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.

* Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων».

Δικαιότερη φορολογία

Στο ερώτημα «τι παραλάβαμε», το κυβερνών κόμμα απαντά, μεταξύ άλλων: Μια χώρα δεσμευμένη σε πολύ υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Άδεια ταμεία, δημοσιονομικό κενό και κανέναν σχεδιασμό για το μέλλον. Μηδενική αξιοπιστία. Υψηλή φοροδιαφυγή και χωρίς σχέδιο για την καταπολέμηση της.

Στον κυβερνητικό απολογισμό, στα φορολογικά, αναφέρεται η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019 (30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες), η ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία, οι μειώσεις του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια. Επίσης, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών (26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ, 33% για το υπερβάλλον ποσό) και ένταξή τους στην κλίμακα των μισθωτών (συντελεστής 1ου κλιμακίου: 22%). Αναφέρεται ακόμη η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019.

Σχετικά με το τι οφείλουμε να αποτρέψουμε η κυβέρνηση αναφέρει «την εκ νέου εκτίναξη της φοροδιαφυγής, τις οριζόντιες μειώσεις φορολογίας που-σε αντίθεση με τις στοχευμένες μειώσεις- θα δώσουν την μερίδα του λέοντος από τα οφέλη στα ανώτερα στρώματα και ελάχιστα στην μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα- και τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς»

Στην παράγραφο «Τι σχεδιάζουμε» για την φορολογική πολιτική αναφέρεται:

«* Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα.

* Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.

* Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, κατά 50% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

* Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κάτοικους.

* Μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Ζώνες Α&Β).

* Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%.

* Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.

* Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

* Περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών.

* Ηλεκτρονικά βιβλία για την διευκόλυνση τόσο των λογιστών και των επιχειρηματιών όσο και των ελέγχων της φορολογικής διοίκησης.

* Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων- καταθέσεων.

Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

Παραλάβαμε ένα δημόσιο τομέα απόλυτα διαβλητό στα ιδιωτικά συμφέροντα, ένα πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος και 3.000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους» αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στον απολογισμό της προσπάθειας για ένα «Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος», γίνεται αναφορά στην απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, στη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, στη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, στη διαφάνεια στην κινητικότητα προσωπικού για πρώτη φορά με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος κινητικότητας, στο δημοκρατικό και ψηφιακό σύστημα αξιολόγησης, στο αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με συμμετοχή του ΑΣΕΠ, στις στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια), στην εφαρμογή του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), στην ενίσχυση Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, στις ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο, στο σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησης για την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας και στον ψηφιακό μετασχηματισμός δημόσιας διοίκησης.

Στην ενότητα «Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε», υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να αποτραπεί η επαναφορά του κανόνα 1-5 στο Δημόσιο, «που σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος. Καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Οι εξαγγελίες για ένα «δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος» περιλαμβάνουν:

* Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία.

* Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

* Πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – απλούστευση των διαδικασιών.

* Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους.

* Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες.

* Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο.

* Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο Δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης – ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού».

Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα – απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε στον τομέα της Υγείας, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια και με τον ΕΟΠΠΥ να έχει χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, αναφέρεται ότι παρέλαβαν «τα ασφαλιστικά ταμεία με θηριώδες έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ, τις συντάξεις περικομμένες οριζόντια 12 φορές με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ. Επίσης 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία στα 30 δισ. ευρώ».

Στην Παιδεία, προστίθεται, παγιωμένη ήταν η κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων, ενώ είχε διακοπεί ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών και τα σχολεία στελεχώνονταν αποκλειστικά με αναπληρωτές.

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη στα κακώς κείμενα που παρέλαβε η κυβέρνηση παραθέτει την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης, τη διανομή 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία και την κατηγορία των ΑΜΕΑ σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας με τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων τους.

Στον απολογισμό της στην Υγεία, η κυβέρνηση παραθέτει μεταξύ άλλων τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, την ίδρυση νέων νοσοκομείων κ.ά., την εισαγωγή νέας πολιτικής τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και την παροχή για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας για 800.000 παιδιά Δημοτικού

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, «υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%, προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία, επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί, υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην Παιδεία, καθιερώθηκε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επεκτάθηκε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά.. Επίσης, «καλύψαμε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή, ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά στο 1% του ΑΕΠ, θεσμοθετούμε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ»

Στον Πολιτισμό, γίνεται αναφορά στην αποκατάσταση των απολυμένων υπαλλήλων του ΥΠΟΑ, και στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων, στην κατάργηση της ΑΕΠΙ και στη δημιουργία νέου φορέα για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και στον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, γίνεται επίκληση του τριπλασιασμού του προϋπολογισμού για την Πρόνοια, στην εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών στήριξης: Πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού, στη μείωση της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας στα προ κρίσης επίπεδα, στην ένταξη των ανάπηρων συμπολιτών μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «οφείλουμε να αποτρέψουμε στην Υγεία την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μόνο για τους λίγους, την ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση, (οφείλουμε να αποτρέψουμε) «την εφαρμογή του ‘ασφαλιστικού Πινοσέτ’ το οποίο: Θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση των σημερινών συντάξεων. Θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων. Αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς ασφαλισμένους. Δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 55 δισ. στον προϋπολογισμό του κράτους. Μεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες. Οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων».

Στην Παιδεία, πρέπει να αποτραπεί η ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών με την επαναφορά στον κανόνα 1 προς 5, όπως και η ακύρωση της νέας δομής της Γ’ Λυκείου, αλλά και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, πρέπει να αποτραπεί η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, στη βάση του δόγματος ότι είναι αντιαναπτυξιακά και ανακυκλώνουν τη φτώχεια, την ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων στο ΚΕΑ, αποκλείοντας από αυτά όλους όσοι δεν βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, την επιστροφή των πελατειακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης του ηλεκτρονικού και διαφανούς συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και την κατάργηση του νόμου για την αναδοχή-υιοθεσία.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία:

«Στην Υγεία

* Την περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

* Πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων (10.000 γιατροί – νοσηλευτές – λοιπό προσωπικό για το 2019-2022).

* Ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ.

* Οι δαπάνες για την υγεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

* Την αύξηση της εθνικής σύνταξης για την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων σε μόνιμη βάση.

* Την απλοποίηση της επαφής του ασφαλισμένου με το ασφαλιστικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ.

Στην Παιδεία

* Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019.

* Τη δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021.

* Οι δαπάνες για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

* Την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και νέα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια.

* Την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος.

Στον Πολιτισμό

* Πολιτισμό για όλους χωρίς αποκλεισμούς και προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Στην Κοινωνική αλληλεγγύη

* Την περαιτέρω μείωση της φτώχειας στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου με αύξηση του ΚΕΑ κατά 11% και ένταξη των δικαιούχων του στην εργασία.

* Την περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού με:

– αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

– επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού

– δημιουργία θέσεων για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024