Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται επίσης ταχύτερα στις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το 1970 (μέση αύξηση προσδόκιμου κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία), σε σχέση με όσες παρέμειναν μη δημοκρατικές και αυταρχικές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Μπολίκι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016 και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», εκτιμούν ότι στη δημοκρατία οφείλεται περίπου το ένα τέταρτο (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάων και των θανάτων σε τροχαία σε μια σειρά από χώρες.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα αυταρχικά κίνητρα δεν έχουν εξίσου μεγάλο κίνητρο με τα δημοκρατικά για να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν μέτρα πρόληψης και θεραπείας για τον πληθυσμό της χώρας τους.
Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, το επίπεδο της δημοκρατίας εμφανίζει υποχώρηση διεθνώς, καθώς 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- ζουν σε χώρες όπου οι δημοκρατικές λειτουργίες (ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα ψήφου, ελευθερία συνδικαλισμού κ.α.) βρίσκονται σε πτωτική πορεία.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.