Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα άδυτα της Ιντερπόλ

Στα άδυτα της Ιντερπόλ

Εκτός από τον εξονυχιστικό έλεγχο στην είσοδο του κτηρίου της στη Λυόν, η καθημερινότητα των υπαλλήλων δεν ανταποκρίνεται στο μύθο του πράκτορα τύπου Τζέιμς Μποντ, γιατί η Ιντερπόλ δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες.

Ιντερπόλ, μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος η ανθρώπινη φαντασία καλπάζει σε εικόνες πρακτόρων σε ελικόπτερα που κρεμασμένοι από ένα σχοινί και με το όπλο στο χέρι, καταδιώκουν τρομοκράτες και εγκληματίες. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πιο πεζή. Ο μύθος του παγκόσμιου αστυνομικού δεν υπάρχει, γιατί η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία, δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες. Με άλλα λόγια η Ιντερπόλ δεν μπορεί να κάνει ανακρίσεις, ούτε να συλλαμβάνει. Είναι κάτι σαν το μακρύ χέρι των περίπου 200 κρατών- μελών της.

17 τράπεζες δεδομένων

«Βοηθούμε τα κράτη-μέλη μας να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κρυψώνα για εγκληματίες και τρομοκράτες» λέει ο Γίργκεν Στοκ, Γενικός Γραμματέας του μη κυβερνητικού οργανισμού. «Κάθε χρόνο συμβάλλουμε ώστε 10.000 παραβάτες του νόμου, που καταζητούνται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται». Ιδιαίτερα υπερήφανος είναι ο Στοκ για την τράπεζα δεδομένων, από την οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει το προφίλ περίπου 50.000 τρομοκρατών με παγκόσμια δράση.

«Διαθέτουμε συνολικά 17 τράπεζες δεδομένων» σημειώνει. «Σε αυτές υπάρχουν ονόματα καταζητούμενων, αλλά και χαρακτηριστικά, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες ή γενετικό υλικό, στα οποία οι χώρες – μέλη μας βασίζονται για να παρακολουθήσουν κινήσεις τρομοκρατών ή να τους αναγνωρίζουν κατά την είσοδο στις χώρες τους». Ένα θέμα που αποτελεί κάθε φορά πρόκληση για την Ιντερπόλ είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις κυρίως από χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις, που εκδίδουν εντάλματα σύλληψης αντικαθεστωτικών.

Και αρνητικές ειδήσεις για την Ιντερπόλ

Μια τέτοια περίπτωση ήταν τελευταία η σύλληψη στην Ισπανία του γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής Ντογκάν Ακανλί, έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, παραδέχεται ο Γίργκεν Στοκ. «Σύμφωνα με τον κανονισμό μας, δεσμευόμαστε να μην αναπτύσσουμε δράση, όταν το αίτημα συνδρομής που δεχόμαστε έχει ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την περίπτωση η Ιντερπόλ πρέπει να μείνει εκτός».
Επ΄αυτού έχει συγκροτηθεί επιτροπή με διεθνείς εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τη νομιμότητα του αιτήματος για συνδρομή.

Το όνομα Ιντερπόλ έχει συνδεθεί και με αρνητικές ειδήσεις. Μια από αυτές ήταν η αιφνιδιαστική εξαφάνιση πριν λίγο καιρό του προέδρου της, του κινέζου Μενγκ Χονγκβέι. Αργότερα έγινε γνωστό ότι συνελήφθη στη χώρα του κατηγορούμενος για δωροδοκία κι άλλα αδικήματα. Τέτοιες διαδικασίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της Ιντερπόλ, λέει ο Γίργκεν Στοκ.Ούτως ή άλλως την ευθύνη για την καθημερινή εργασία την έχει ο Γενικός Γραμματέας, δηλαδή ο ίδιος.

Μάρτιν Μπόνε/WDR

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024