Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Aurora Marion μιλάει για τα «Μαθήματα Πολέμου»

H Aurora Marion μιλάει για τα «Μαθήματα Πολέμου»

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Με ένα εκτενές ολοσέλιδο αφιέρωμα στην παράσταση, η οποία αποδίδει θεατρικά την Ιστορία του Θουκυδίδη και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής, κυκλοφόρησαν το Σάββατο στη Μεγάλη Βρετανία οι Financial Times. Το άρθρο των Άγγλων επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του έργου και κυρίως στην πολιτική του επικαιρότητα και τους λόγους για τους οποίους ο Θουκυδίδης φαίνεται να απαντά στα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα. 

Για την παράσταση, που ολοκληρώνει το δεύτερο κύκλο της την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, μας μιλάει η Aurora Marion ηθοποιός της παράστασης.

Η παράσταση “Μαθήματα Πολέμου” στην οποία συμμετέχεις γνώρισε μια πρωτόγνωρη για τα σημερινά δεδομένα επιτυχία την περασμένη άνοιξη, τόσο σε επίπεδο εισπρακτικό όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής αναγνώρισης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πραγματοποιείται και η νέα σειρά παραστάσεων του έργου. Που αποδίδεις όλον αυτόν τον θετικό «θόρυβο» που έχει προκληθεί γύρω από τη συγκεκριμένη παράσταση;

Η επιτυχία της παράστασης οφείλεται πρώτα από όλα στην σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. Κατάφερε με ακρίβεια να μας οργανώσει και να μας ενορχηστρώσει πάνω στην σκηνή ψάχνοντας παθιασμένος καθημερηνά πως θα μπορούσαν τα λόγια του Θουκιδύδη -μεταφρασμένα από τον Γιάννη Λιγνάδη- να είναι παραστήσιμα. Η λεπτή γραμμή που ακολουθεί η παράσταση βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο θέατρο και στο αναλόγιο. Μιά τέτοια εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και για μένα. Δεν έχω συμμετάσχει πότε σε μιά τέτοιου είδους παράστασης. Είναι μια πετυχημένη προσπάθεια. Και με την λέξη προσπάθια εννόω « προς » το « πάθος », το μοναδικό θεατρικό στοιχείο. Είναι επίσης μία παράσταση χειροποιήτη και δεν είχε σκόπο την επιτυχία. Σε σχέση με άλλες παραστάσεις που φτιάχνονται μόνο και μόνο να υπάρχει κάποιο κέρδος είτε οικονομικό είτε καλλιτεχνικό. Η επιτυχία ήρθε δεν την επιζήτησε κανείς.

Το περίμενες ότι θα κέρδιζε το αθηναϊκό κοινό ο λόγος του Θουκυδίδη σήμερα, το 2018;

Καθόλου. ΄Οσο κάναμε πρόβα και έλεγα στους γνωστούς μου ότι ετοιμάζουμε μιά παράσταση πάνω στο έργο του Θουκυδίδη αντιμετώπιζα βουρλομένα μάτια. Σαν να υπήρχε ένα παλιό τραύμα στον καθένα διαφορετικό. Δεν πήγα σχολείο στην Ελλάδα οπότε δεν ήξερα τίποτα για τον Θουκιδύδη πριν πατήσω στην πρώτη μας πρόβα. Και πράγματι είναι ένα πολυ δύσκολο κείμενο ακόμα και μεταφρασμένο και μονταριστό όπως το πήραμε εμείς. Το στοίχημα ήταν να γίνουν καταναλώσιμα αυτά τα λόγια και άρχικα κατανοητά όλα από μας και σωστά δωσμένα προφορικά. Το κείμενο ήχουσε και ήχει ακόμα και αυτές τις ημέρες που το παίζουμε τόσο συγχρόνο. Είναι ανατριχιαστικό. Πως γράφτηκαν αυτα τα λόγια πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια και η ανθρώπινη φύση δεν άλλαξε; Απορρώ. Νομίζω πως το αθηναϊκο κοινό νιώθει το ίδιο.

Πως νιώθεις για τη δική σου συμμετοχή στην παράσταση. Μίλησε μας για τα κομμάτια που ερμηνεύεις εσύ στο έργο.

Για την παράσταση έμαθα λίγο τσέλο και μάλλον θα το συνεχίσω μετά. Βρήκα ένα καινούργιο εργαλείο έκφρασης, επικύνδινο και ελκιστικό. Και έτσι έχω την τιμή να ανήκω και στο μουσικό κομμάτι της πάρασταση μαζι με τον Θοδωρή Οικονόμου. Η παρτιτούρα μας ξεκινάει με ένα βλέμμα, προχωράω με είκονες που μεταφράζω επιτόπου σε ήχους, και τελειώνει με τα λόγια του Θουκιδυδη. Είναι όλα μουσική, μία από τις επτα τέχνες που χτυπάει τον άνθρωπο στην ψυχή από όποιο μέρος του κόσμου που να βρίσκεται αυτός. Όσον αφορά το « υποκριτικό » κομμάτι έχω αναλάβει κυρίως την περιγραφή του λοιμού. Μην παίζοντας κανένα ρόλο, ό σκηνοθέτης μας μας το ζήτησε, αποκαλύπτω άλλες έννοιες στα λόγια του Θουκιδύδη που αφορούν μιά άλλη χώρα, μια άλλη ασθένεια, μια άλλη επιδημία, μια εκδίκηση της φύσης. Λέγοντας τα λόγια του Θουκιδύδη, περνάνε εικόνες, ακούω νότες, νομίζω πως έγινα η τσελίστρια της παράστασης πάνω από όλα.

Πες μας μερικά από τα μελλοντικά σου σχέδια.

Έχω μια ταίνια στο Παρίσι τον Νοέμβρη. Υστερα θα επιστρέψουν πάλι τα Μαθήματα Πολέμου μέχρι το Δεκέμβρη για λιγες παραστάσεις μόνο τις τρίτες. Αλλά πριν από αυτό θα κάνω επιτέλους διακοπές, περίπου. Εχω να πάω στο εξωτερικό για κάποια επαγγελματικά ραντεβού. Για το 2019, εκκρεμούν αποφάσεις… οπότε δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα ακόμα.

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024