Αδιαμφισβήτητο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ τονίζει το υπ. Εργασίας
Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, μετά και τις κατηγορίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.
«Τις χειρότερες υπηρεσίες προσφέρουν στους συνταξιούχους όσοι ισχυρίζονται ότι τους εκπροσωπούν, προβάλλοντας ανακριβείς αιτιάσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών, για πολλά έτη, συνταξιοδοτικών παροχών και επιχειρώντας να αμφισβητήσουν τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά και την κατάθεση μήνυσης από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που κατηγορεί το υπουργείο ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «τα στοιχεία είναι συντριπτικά και τους διαψεύδουν:
– Από την 1/1/2015 έως τις 31/8/2018 έχουν καταβληθεί συνολικά 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ), ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
– Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις έως τις 31/12/2014, έχουν περιοριστεί κατά 74% για την κύρια σύνταξη (43.520 έναντι 168.922), κατά 57% για το εφάπαξ (27.563 έναντι 63.500) και κατά 41% για την επικουρική σύνταξη (91.158 έναντι 154.022).
– Η εκκαθάριση και πληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη συνυπολογίζεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στο τελικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018.»
«Η πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος συνεχίζεται. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο και έχει επικυρωθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον να αμφισβητούν αυτό το αποτέλεσμα εκείνοι που θα έπρεπε να το υπερασπίζονται» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.
- Πικρή γεύση για τη Nestlé από την ανάκληση βρεφικού γάλακτος – Έως και 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα ζημιά
- Δηλητηριασμένα βέλη 60.000 ετών δείχνουν την ευρηματικότητα των παλαιολιθικών κυνηγών
- Παρίσι: Βουτιά θανάτου από ρώσο δημοσιογράφο που είχε βρει καταφύγιο στη Γαλλία – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Μινεάπολη: 1,5 χλμ από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, η ICE σκότωσε εν ψυχρώ τη 37χρονη Γκουντ –
- Τι είπε ο Μόντε Μόρις για τις πρώτες του εντυπώσεις από Ολυμπιακό και ευρωπαϊκό μπάσκετ
- Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι περιοχές που υπερίσχυσαν στην Ελλάδα – Οι δημοφιλέστερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Πάτρικ Σουέζι: Πέθανε ο μικρότερος αδερφός του αξέχαστου ηθοποιού
- Σοβαρή απειλή η λειψυδρία για τον τουρισμό της Κρήτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442