Ανησυχία Μέρκελ – Μακρόν για τις τουρκικές ενέργειες
Την έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αφρίν της Συρίας, την Κύπρο και τις εξελίξεις με τους δύο έλληνες στρατιώτες, εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως σημείωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Την έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αφρίν της Συρίας, την Κύπρο και τις εξελίξεις με τους δύο έλληνες στρατιώτες, εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως σημείωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και για τους δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Βάρνας, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την Τουρκία και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στάση της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, την ανησυχία της ΕΕ για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνιστά «κατάφορη παραβίαση» του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία.
Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι στις 26 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσουν στη Βάρνα τον τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και η δεύτερη δόση από την ΕΕ, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο την ανησυχία των Ευρωπαίων για τις διαφωνίες που υπάρχουν με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Μανρέσα – Μπανταλόνα 87-77: Ήττα πριν το Game 3 με την ΑΕΚ
- Ο Τραμπ απειλεί ξανά «να αφανίσει το Ιράν μέσα σε μία ώρα» – Αλλά πιστεύει ότι τελικά θα πάρει αυτό που θέλει
- Πότε θα κάνουμε Ανάσταση του χρόνου; Η μεγάλη διαφορά στο Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα του 2027
- Πάρμα – Νάπολι 1-1: Ο Στρεφέτσα έβαλε «στοπ» στους Παρτενοπέι (vid)
- Σανάε Τακαΐτσι προς Deep Purple: «Είστε οι θεοί μου» – Η ροκ πλευρά της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας
- LIVE: Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι
- Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο την ΕΕ, «εφόσον έχει πλεόνασμα»
- Μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή απειλή «αποκάλυψε» όπλα – Τι βρήκαν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442