Τουσκ σε Τραμπ: Κάνε εμπόριο, όχι πόλεμο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρότρυνε τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες εν μέσω μιας επικείμενης εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών μπλοκ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές του χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρότρυνε τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες εν μέσω μιας επικείμενης εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών μπλοκ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές του χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
«Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο, κύριε πρόεδρε», δήλωσε ο Τουσκ, απευθυνόμενος στον Τραμπ, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «ένα κακό σημάδι για τις διατλαντικές σχέσεις» και υπογράμμισε την ανάγκη για «επιστροφή αυτή τη στιγμή στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ».
«Όταν ο πρόεδρος διαμαρτύρεται για πολλούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τον καταλαβαίνω. Ούτε εμείς είμαστε χαρούμενοι», ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Υπενθύμισε παράλληλα τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι «πραγματικοί φίλοι θα εξαιρεθούν από τα προτεινόμενα μέτρα».
«Θα ήθελα να τονίσω σήμερα ότι ο ελεύθερος κόσμος επέζησε τις πιο δύσκολες δεκαετίες χάρη μόνο στο γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν πραγματικοί φίλοι, οπότε ας θρέψουμε αυτή τη φιλία, μην την προκαλούμε», πρόσθεσε.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
- Λάρισα: «Τρελή» πορεία ΙΧ κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες – Νεκρός ο οδηγός
- Ο Μπραχίμ Ντίας έχασε το πέναλτι – Εκτέλεσε α λα Πανένκα και απέκρουσε ο γκολκίπερ της Σενεγάλης (vid)
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου ανησυχούσε για τις ερωτικές σκηνές με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Marty Supreme» – Τελός καλό, όλα καλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442