Τι δείχνουν οι τελικές δημοσκοπήσεις πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 4ης Μαρτίου και τι υπόσχονται τα κόμματα στους ιταλούς ψηφοφόρους.

Η περασμένη Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορούσαν να δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο. Ολες οι έρευνες έχουν παρόμοια ευρήματα: δείχνουν μία από τις πιο απρόβλεπτες εκλογές εδώ και δεκαετίες, που πιθανόν δεν θα δώσουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγάλο συνασπισμό – larghe intese -, αν και όλα τα κύρια κόμματα έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο στη διάρκεια της εκστρατείας.

Σύμφωνα με το Βήμα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το λαϊκίστικο αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων υπό την ηγεσία του Λουίτζι ντι Μάιο θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, κερδίζοντας μεταξύ 27% και 29% των ψήφων, μακριά από το 40% που θεωρείται το όριο για την πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, λένε οι δημοσκοπήσεις. Μαζί, το Forza Italia του Μπερλουσκόνι, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το επίσης ακροδεξιό μικρότερο κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας αναμένεται να πάρουν 35%- 38%, ποσοστό που θα μπορούσε να είναι αρκετό για μια ισχνή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, το 63% των εδρών κατανέμεται με αναλογικό σύστημα, ενώ το υπόλοιπο 37% με πλειοψηφικό. Είναι στο τελευταίο όπου θα μπορούσαν να κριθούν οι εκλογές, ιδίως οι έδρες στα νότια της χώρας.

Το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, φαίνεται να εξασφαλίζει 22%-24,5% χωρίς καμία πιθανότητα να κυβερνήσει μόνο του.
Ο άλλος βασικός παράγοντας που καθιστά τις εκλογές εξαιρετικά απρόβλεπτες είναι ο υψηλός αριθμός των αναποφασίστων, οι οποίοι ανέρχονται σε 30%-45% του εκλογικού σώματος (10 εκατ. ψηφοφόροι).

Η οικονομία και η μετανάστευση είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Ιταλούς στον δρόμο για τις κάλπες.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα προγράμματα των κομμάτων

Οικονομία
Το PD δεσμεύεται να μειώσει τον φόρο εισοδήματος για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις από 24% σε 22%, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Η Κεντροδεξιά θέλει έναν ενιαίο φόρο μεταξύ 15% (Λέγκα του Βορρά) και 23% (Forza Italia του Μπερλουσκόνι), ενώ εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο. Ο Μπερλουσκόνι, ο βασιλιάς των εκλογικών υποσχέσεων, δεσμεύθηκε επίσης να καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς και τα διόδια. Ο ενιαίος φόρος θα κοστίσει περίπου 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, με το συνολικό φορολογικό πακέτο να χρειάζεται περίπου 130 δισ. ευρώ, κάτι ανέφικτο.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr