Η βανιλίνη, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αρωματική ουσία στην ζαχαροπλαστική αποδεικνύεται ως αποτελεσματικό βιοενεργό συστατικό κατά της ψωρίασης, σύμφωνα με πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Η βανιλίνη, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αρωματική ουσία στην ζαχαροπλαστική αποδεικνύεται ως αποτελεσματικό βιοενεργό συστατικό κατά της ψωρίασης, σύμφωνα με πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει περίπου 125 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι ιντερλευκίνες 17 και 23 του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης.
Η βανιλίνη, το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος της βανίλιας, μπορεί να επιδράσει επί διαφόρων ιντερλευκίνων που εμπλέκονται σε άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις και ασθένειες.
Έτσι, επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Πανεπιστημίου της Ασίας στην Ταϊβάν αποφάσισε να μελετήσει αν η θεραπεία με βανιλίνη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Προκάλεσαν λοιπόν ψωρίαση σε ομάδες ποντικιών και τους χορήγησαν από του στόματος καθημερινά διάφορες δόσεις βανιλίνης (0, 1, 5, 10, 50 or 100 mg/kg του σωματικού τους βάρους) για επτά ημέρες.
«Η βανιλίνη βελτίωσε σημαντικά τις ιστολογικές αλλαγές που είχαν προκληθεί από την ψωρίαση, σε δοσο-εξαρτώμενη σχέση. Το πάχος και ο αριθμός των κυτταρικών στρωμάτων της επιδερμίδας μειώθηκαν κατά 29% και 27,8% αντίστοιχα, στα ποντίκια που πήραν 100 mg/kg βανιλίνης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Επίσης, η υπερέκφραση των γονιδίων IL-23, IL-17A, και IL-17F κατεστάλη από την βανιλίνη, ενώ μειώθηκαν αντιστοίχως οι ποσότητες των IL-23 και IL-17A και η διήθηση των ανοσοκυττάρων στα ποντίκια με δερματικές αλλοιώσεις.
«Η βανιλίνη είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό κατά της ψωρίασης στο εν λόγω ζωικό μοντέλο», καταλήγουν οι ερευνητές.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.