Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Ειδική συμφωνία ζητούν Σκωτία και Λονδίνο

Brexit: Ειδική συμφωνία ζητούν Σκωτία και Λονδίνο

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, όπως αυτή που σύναψε η Βόρεια Ιρλανδία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, όπως αυτή που σύναψε η Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία ώστε οι κανονιστικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να ευθυγραμμιστούν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε την Δευτέρα η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς της.

Νωρίτερα πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση είχαν δηλώσει πως η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να διατηρηθεί αυτή η «κανονιστική ευθυγράμμιση» στη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως συνορεύει με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κράτος μέλος της ΕΕ.

«Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά (πράγμα που είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία), σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», τονίζει η Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

«Τεράστιες συνέπειες για το Λονδίνο, αν η Τερέζα Μέι αποδεχθεί ότι είναι δυνατό για ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Το DUP που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι δεν δέχεται τη διαφοροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων για τη Β. Ιρλανδία

Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η επαρχία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ίδιους όρους που θα το πράξει και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αρλίν Φόστερ, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως το υπόλοιπο ΗΒ», συνέχισε.

«Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε μορφή διαφοροποίησης των κανονιστικών ρυθμίσεων που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, από το υπόλοποιπο ΗΒ. Και η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του ΗΒ δεν θα πρέπει να εκτεθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η Φόστερ.

Επικοινωνία της ηγέτιδας του DUP με την πρωθυπουργό Μέι για το Brexit

Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας, μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σήμερα, λίγη ώρα αφότου δήλωσε σε υποστηρικτές της στο Μπέλφαστ πως δεν θα επιτρέψει μια συμφωνία για το Brexit που θα δημιουργεί απόκλιση στους ρυθμιστικούς κανόνες μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Αρλίν Φόστερ, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέι μετά τη δήλωση που έκανε στο Μπέλφαστ, ανέφερε μια πηγή του κόμματός της στο πρακτορείο Reuters. Η πηγή αυτή απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο της συζήτησης αλλά είπε ότι το DUP βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Μέι.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, η Μέι φέρεται ότι συμφώνησε να υπάρξει «ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών κανόνων» που θα ισχύουν μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να μην αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στο νησί. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο δημιουργείται η πιθανότητα απόκλισης των ρυθμιστικών κανόνων που θα ισχύουν για τη Βόρεια Ιρλανδία με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024