Άνοιξε ο δρόμος των αγορών για τις ελληνικές τράπεζες
Ισχυρή ζήτηση για εγχώριους τραπεζικούς ομολογιακούς τίτλους με ενέχυρα πρώτης …ποιότητας εκδηλώνεται από το εξωτερικό. Ο λόγος γίνεται για επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν σε καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ισχυρή ζήτηση για εγχώριους τραπεζικούς ομολογιακούς τίτλους με ενέχυρα πρώτης …ποιότητας εκδηλώνεται από το εξωτερικό. Ο λόγος γίνεται για επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν σε καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.
Την Τρίτη η Εθνική Τράπεζα συγκέντρωσε το ποσό των 750 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 500 εκατ. ευρώ, μέσω του βιβλίου προσφορών που άνοιξε στο Λονδίνο, δεχόμενη μάλιστα προσφορές που ξεπέρασαν τα 2 δις. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 2,70%, αρκετά κάτω από το επιτόκιο του τελευταίου ομολόγου που διέθεσε το ελληνικό Δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, αν και πρόκειται για διαφορετικό επίπεδο ρίσκου, με δεδομένο ότι τα ομόλογα των τραπεζών είναι καλυμμένα με δάνεια, σε κάθε περίπτωση η πολύ καλή επίδοση της Εθνικής Τράπεζας, δείχνει ότι έχει αυξηθεί η διάθεση για ανάληψη ελληνικού κινδύνου.
Άμεσα αναμένεται να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση οι άλλοι τρεις συστημικοί όμιλοι, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες στοχεύουν συνολικά στην άντληση ενός ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 – 2 δισ. ευρώ.
Οι διοικήσεις τους είναι αισιόδοξες για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών, καθώς τα δάνεια που θα λάβουν καλύπτονται από …πράσινες χορηγήσεις, που δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα καθυστέρησης έως και σήμερα.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επαναπροσέγγιση των αγορών που επιχειρεί ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, από την άνοιξη του 2014. Βέβαια, τότε οι τράπεζες είχαν δανειστεί χωρίς εγγυήσεις και με υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο η διάθεση των καλυμμένων τίτλων αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και να βελτιωθεί το προφίλ ρευστότητας των εγχώριων ομίλων.
Εάν συνεχιστεί η άνοδος των καταθέσεων μέχρι και το τέλος του έτους, είναι πολύ πιθανό μέσα σε λίγους μήνες από σήμερα να υπάρξει νέα χαλάρωση στα capital controls.
Άγης Μάρκου
in.gr
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)
![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442