Τα όνειρα προστατεύουν τον εγκέφαλο από την άνοια
Τα άτομα που «βλέπουν» πολλά όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι λιγότερο πιθανόν να εκδηλώσουν άνοια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Τα άτομα που «βλέπουν» πολλά όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι λιγότερο πιθανόν να εκδηλώσουν άνοια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο Neurology επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η φάση REM του ύπνου σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο της ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης.
Τα δεδομένα από την 12ετή μελέτη δείχνουν ότι για κάθε 1% μείωση στην ποσότητα του χρόνου ύπνου στο στάδιο REM, οι πιθανότητες του ατόμου να εκδηλώσει άνοια αυξάνονται κατά 9%.
Το στάδιο REM του ύπνου είναι όταν το ατόμο «βλέπει» όνειρο και υπάρχει αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, ταχύτερη αναπνοή και καρδιακός παλμός.
Η άνοια έχει ήδη σχετιστεί με διαταραχές του ύπνου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές τί προκαλεί τί.
Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα πρότυπα ύπνου 321 ατόμων, 60 ετών και άνω. Στη συνέχεια τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 12 χρόνια ώστε να καθοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας.
«Τα διαφορετικά στάδια του ύπνου επηρεάζουν διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη μας δείχνει οι μηχανισμοί του σταδίου REM μπορούν να είναι δείκτες πρόγνωσης της άνοιας», εξηγεί ο Δρ Μάθιου Πέις.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος ο Δρ Πέις και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει ότι τα άτομα που διαρκώς κοιμούνται πάνω από εννέα ώρες κάθε βράδυ έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε ορίζοντα δεκαετίας, συγκριτικά με όσους κοιμούνται λιγότερες ώρες.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Super League: Η βαθμολογία μετά τους αγώνες σε Κρήτη, Σέρρες και Λάρισα (pic)
- Είναι ο Ντόου… man of the match – Ο Αρτέτα εμπιστεύτηκε το πουλέν του και δικαιώθηκε
- Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί του Xόλιγουντ για το 2025
- Γιατί θέλουν να ξεριζώσουν την πικροδάφνη από τα σχολεία;
- «Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία οδήγησαν τη σύντροφό μου στο θάνατο» – Νέες αποκαλύψεις για την 57χρονη καθηγήτρια
- Λίβανος: Η κατάπαυση του πυρός περνά από την αναγνώριση του Ισραήλ από την Βηρυτό σύμφωνα με σχέδιο της Γαλλίας
- Νάπολι – Λέτσε: Η αρχική ανησυχία για Μπαντά και τα ευχάριστα για τον 25χρονο εξτρέμ (vids)
- Νάπολι – Λέτσε 2-1: Τρίποντο με ανατροπή για τους Παρτενοπέι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442