Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣτΕ: Συνταγματική η επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση

ΣτΕ: Συνταγματική η επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση, αλλά όπως επισημαίνουν οι ανώτατοι δικαστές το ΠΔ επιτρέπει την κατάργηση του εκκλησιασμού στα Δημοτικά σχολεία.

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση, αλλά όπως επισημαίνουν οι ανώτατοι δικαστές το ΠΔ επιτρέπει την κατάργηση του εκκλησιασμού στα Δημοτικά σχολεία.

Οι ανώτατοι δικαστές ψήφισαν θετικά για τη διάταξη που προβλέπει τηνεπιλογή των σημαιοφόρων, παραστατών, κλπ. στα Δημοτικά σχολεία διακληρώσεως και μάλιστα με διπλή, αφού θα κληρώνεται ένας μαθητής ανά6μηνο, ενώ δεν αποκλείεται λόγω ατέλειας της σχετική διάταξης να μηνυπάρχει καθόλου σημαιοφόρος ή να είναι λιγότεροι οι παραστάτες, σεπερίπτωση αιφνίδιου ατυχήματος ή ασθένειας.

Ειδικότερα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωσηκαι λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του ΚώσταΓαβρόγλου, στο άρθρο 3 παράγραφος 4 αναφέρει ότι θα κληρώνονται δύομαθητές της ΣΤ΄ τάξης ως σημαιοφόροι, ο καθένας για ένα εξάμηνο,ενώ θα κληρώνονται και πάλι οι παραστάτες και υπεύθυνοι κατάθεσηςστεφάνου.

Ειδικότερα, το άρθρο 3 παράγραφος 4 αναφέρει:«Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δυομαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ο ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος τουδιδακτικού έτους.

Σχετικά με την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση,επισημαίνουν ότι είναι «νόμιμη».

Σημαία – εορταστικές εκδηλώσεις

Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου 3 καθορίζονται όλες οιεκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς, όπως είναι οι επέτειοι της 28ηςΟκτωβρίου, της 25 Μαρτίου, κλπ.Όμως, ο υπουργός Παιδείας επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση για την Θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Συγκεκριμέναγια την ημέρα αυτή, αναφέρει το διάταγμα ότι «με απόφαση του ΣυλλόγουΔιδασκόντων καθορίζεται το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων(οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής,εκκλησιασμός, κα.).Οι σύμβουλοι Επικρατείας είδαν αυτή την ιδιαιτερότητα στονθρησκευτικό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και στην γνωμοδότησή τουςεπισημάινουν εύσχημα την εξαίρεση αυτή, ενώ θέτουν και θέμασυνταγματικότητας της σχετικής παραγράφου καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή ήόχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους Ελληνικούς θρησκευτικούςεορτασμούς.

Το ΠΔ «επιτρέπει την κατάργηση του εκκλησιασμού»

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνουν στο θέμα του εκκλησιασμού τωνμαθητών του Δημοτικού, καθώς λένε ευθέως στον υπουργό Παιδείας ότιόπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη «επιτρέπει την χωρίς κριτήριαπαντελή κατάργηση του εκκλησιασμού».


Μάθημα θρησκευτικών

Το διάταγμα Γαβρόγλου στο άρθρο 11 προβλέπει ότι οι ώρεςδιδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη τουΔημοτικού θα είναι μία ώρα την εβδομάδα, όπως εξάλλου προέβλεπε καιπαλαιότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας του περασμένου έτους.Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπενθυμίζουν στον υπουργόΠαιδείας ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης (έχει συζητηθεί τονΣεπτέμβριο του 2016) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης γιατις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις δύοτελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Κατά συνέπεια, σημειώνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σεπερίπτωση που γίνει από το ΣτΕ δεκτή η εν λόγω αίτηση ακύρωσης θαπρέπει το υπουργείο Παιδείας να επιφέρει τις ανάλογες τροποποιήσειςστο Προεδρικό Διάταγμα «στο πλαίσιο της υποχρέωσης συμμόρφωσης προς τοπεριεχόμενο της τυχόν ακυρωτικής απόφασης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024