Νέα εξέταση αίματος υπόσχεται πιο εύστοχη διάγνωση του εμφράγματος
Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως τη βλάβη που προκαλεί στο μυοκάρδιο το έμφραγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Chemistry.
Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως τη βλάβη που προκαλεί στο μυοκάρδιο το έμφραγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Chemistry.
Για τη διάγνωση του εμφράγματος, σήμερα οι γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, εκτός από συμπτώματα όπως η στηθάγχη, αξιολογούν και βιοδείκτες, όπως η τροπονίνη προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν την περίπτωση εμφράγματος.
Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του καρδιακού μυ, η οποία παράγεται σε περίπτωση βλάβης και γι’ αυτό ανιχνεύεται μετά από έμφραγμα. Αν στο αίμα του ασθενούς δεν ανιχνεύεται τροπονίνη, τότε οι ασθενείς θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για έμφραγμα.
Όμως, οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Τομ Κάιερ, μελέτησαν πάνω από 4.000 ασθενείς του Νοσοκομείου Saint Thomas και διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς (47%) εμπίπτουν σε μια ενδιάμεση κατηγορία κινδύνου με βάση το επίπεδο τροπονίνης στο αίμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις και συχνά η χορήγηση φαρμάκων όπως αντιπηκτικών, που όμως αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μυοκάρδιο από δωρητές, ερεύνησαν πόσα κύτταρα του μυοκαρδίου πρέπει να νεκρωθούν, προτού είναι δυνατό ο θάνατός τους και άρα το έμφραγμα να ανιχνευθεί στο αίμα. Διαπιστώθηκε ότι πρέπει να νεκρωθούν 3 έως 9 mg κυττάρων (το 0,001% της καρδιάς), για να γίνει αντιληπτό το έμφραγμα στο αίμα.
Έτσι σχεδιάσαν το νέο τεστ, που βασίζεται στη μέτρηση της πρωτεΐνης C που δεσμεύει την καρδιακή μυοσίνη, ώστε να είναι ακόμη πιο ευαίσθητο, καθώς, για να διαγνώσει το έμφραγμα, χρειάζεται να ανιχνεύσει μόνο 0,07 mg κατεστραμμένων κυττάρων ή μόλις το 0,00002% του μυοκαρδίου.
«Η νέα εξέταση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο που κάνουμε διάγνωση των εμφραγμάτων στον 21ό αιώνα. Έτσι, θα ‘χάνουμε’ χάνουμε λιγότερα εμφράγματα και θα έχουμε την ευκαιρία της καλύτερης και πιο αποτελεσματικής θεραπείας. Οι γιατροί στα νοσοκομεία θα μπορούν να διακρίνουν με μεγαλύτερη σιγουριά ένα έμφραγμα από έναν απλό πόνο στο στήθος που έχει άλλες αιτίες», εξηγεί ο Δρ Κάιερ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διήμερη επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Βαρκελώνη – Θα συμμετάσχει στο Global Progressive Mobilization
- «Ξύπνησα από κραυγές και άκουσα μία τζαμαρία να σπάει» -Τι λέει ένοικος της πολυκατοικίας όπου βρέθηκε νεκρή η γυναίκα
- Ορμούζ: Οι επιπτώσεις του κλεισίματος των Στενών στην ελληνική οικονομία – Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ
- Ολυμπιακός: Πότε θα μάθει τον αντίπαλό του – Οι ημερομηνίες των πλέι ιν της Euroleague
- «Το Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα στο Θέατρο ΕΛΕΡ
- Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις παραδόσεις όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες – Αιτία ο πόλεμος στο Ιράν
- Γλυφάδα: Συνελήφθη μητέρα ανηλίκου ο οποίος ταυτοποιήθηκε για τον βανδαλισμό του σχολικού συγκροτήματος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442