Απορρίπτει τις αιτιάσεις του Ιράκ για κατοχή η Τουρκία
Αντικρούει η Τουρκία το «κατηγορώ» του Ιράκ για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της στο ιρακινό έδαφος, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης. Η αντίδραση της Βαγδάτης -η οποία δηλώνει ότι θα φέρει το ζήτημα στον ΟΗΕ- έρχεται μετά τη νέα παράταση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Αντικρούει η Τουρκία το «κατηγορώ» του Ιράκ για παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της στο ιρακινό έδαφος, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης.
Η αντίδραση της Βαγδάτης -η οποία δηλώνει ότι θα φέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη- έρχεται μετά τη νέα παράταση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι προειδοποίησε την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το να διατηρεί στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος.
Τα περισσότερα από τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στην βάση Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, όπου βοηθούν στην εκπαίδευση ιρακινών Κούρδων πεσμεργκά και σουνιτών μαχητών.
«Το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου αφότου το ιρακινό Κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την τουρκική παρουσία καταγγέλλοντας παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας και ζητώντας την απόσυρση των 2.000 Τούρκων στρατιωτών.
«Οι αξιωματούχοι της Βαγδάτης έχουν επισκεφτεί αυτό το στρατόπεδο και έχουν χορηγήσει οικονομική στήριξη σε αυτό κατά το παρελθόν», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την παράταση κατά τουλάχιστον ένα έτος των στρατιωτών επιχειρήσεων εκτός συνόρων. Ακολούθησε η αντίδραση του ιρακινού Κοινοβουλίου, και τα δύο γειτονικά κράτη ανακάλεσαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στο πλαίσιο της εντεινόμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης.
Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις για τη Λωζάννη είναι εξίσου προβληματικές και για τη Βαγδάτη: «Υπαναχώρηση» θα σήμαινε επιστροφή στα σύνορα στα οποία αποσκοπούσε ο Κεμάλ, τα οποία περιλάμβαναν και εδάφη στην περιοχή της Μοσούλης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λεωφορείο με Βρετανούς τουρίστες βγήκε εκτός δρόμου στην Ισπανία – Ένας νεκρός και 27 τραυματίες
- Εκτός δράσης και πάλι ο Λαουτάρο Μαρτίνες με θλάση στη γάμπα
- Κεσσές για υποκλοπές: Λαμπάδα πρέπει να ανάψει ο Λαβράνος στον κουμπάρο του Γρηγόρη Δημητριάδη
- Φίλοι εναντίον φίλων – Σπάνιος «εμφύλιος πόλεμος» δίχασε τη μεγαλύτερη ομάδα χιμπατζήδων
- Ένα γράμμα του DNA αρκεί για να μετατρέψει θηλυκά έμβρυα σε αρσενικά
- Ο Τραμπ ακύρωσε ό,τι ονειρεύεται κάθε λογικός πρόεδρος: Καλούς πράκτορες και ακριβείς πληροφορίες για το Ιράν
- Οι τελευταίες «δουλειές» που έκανε ο Κώστας Τσιάρας, πριν κλείσει την πόρτα του ΥΠΑΑΤ
- Στο «στόχαστρο» και της Μίλαν ο Καρέτσας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-136x85.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442