Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση απαιτούσε τα κλειδιά για 410.000 e-mail από τη Lavabit
O Ladar Levison, ιδρυτής της υπηρεσίας Lavabit για την ασφαλή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτει, τρία χρόνια μετά την απόφασή του να διακόψει την υπηρεσία, ότι, ο μόνος στόχος της έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης το 2013 ήταν ο Έντουαρτ Σνόουντεν.
O Ladar Levison, ιδρυτής της υπηρεσίας Lavabit για την ασφαλή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποκαλύπτει τρία χρόνια μετά την απόφασή του να διακόψει την υπηρεσία secure e-mail ότι ο μόνος στόχος της έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης το 2013 ήταν ο Έντουαρτ Σνόουντεν.
Ο Λέβισον είχε κατ’επανάληψη αρνηθεί να παραχωρήσει τα κλειδιά που θα ξεκλείδωναν όπως ισχυρίζεται όλες τις θυρίδες 410.000 πελατών της Lavabit για τις ανάγκες της έρευνας των αμερικανικών αστυνομικών αρχών, μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της αμερικανικής NSA. Το στόμα του όμως έπρεπε να παραμείνει κλειστό, με δικαστική εντολή που του απαγόρευε να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικό με τη διαδικασία και το περιεχόμενο της έρευνας. Ο περιορισμός αυτός δεν υφίσταται πλέον και ο Λέβισον μίλησε.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την έκδοση σχετικής εντολής από ομοσπονδιακό δικαστή και το καλοκαίρι του 2013 ο Λέβισον βρέθηκε αντιμέτωπος με την απαίτηση να παραχωρήσει τα κλειδιά στην υπηρεσία της Lavabit, γεγονός που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την επικοινωνία μέσω e-mail του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών της υπηρεσίας.
Ο Λέβισον, προκειμένου να αποφύγει να συμμορφωθεί με την εντολή και με το επιχείρημα ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή 410.000 ανθρώπων, έκλεισε την Lavabit τον Μάιο του 2014, μαχόμενος παράλληλα δικαστικά την απόφαση. Αργότερα, υποχρεώθηκε να παραδώσει τα κλειδιά και το έκανε με έναν τρόπο που αργότερα, τον Απρίλιο του 2016, τον οδήγησε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για προσβολή δικαστηρίου: έκανε μια μακροσκελή εκτύπωση με το κλειδί της αποκρυπτογράφησης με εξαιρετικά μικρή γραμματοσειρά.
Νωρίτερα, το Μάρτιο του 2016 ο δικτυακός τόπος Cryptome εντόπισε ένα ισχυρό στοιχείο που αποδείκνυε ποιος ήταν ο στόχος της έρευνας του 2013, από επίσημα έγγραφα: Στην ομοσπονδιακή βάση PACER με δικαστικά έγγραφα που αφορούν τη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Lavabit εμφανιζόταν η διεύθυνση e-mail «Ed_snowden@lavabit.com«.
Τώρα, ο Λέβισον επιβεβαίωσε ότι στόχος της έρευνας ήταν ο Έντουαρτ Σνόουντεν.

Με αυτό το μήνυμα, ο Λαντάρ Λέβισον προλογίζει την τεκμηρίωση της αρχιτεκτονικής μιας νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία δεν θα εναπόκειται σε έναν η απόφαση να αποκαλύψει ή όχι ό,τι διακινείται. Ο Λέβισον αφιερώνει την εργασία αυτή στην NSA, αφού «χωρίς εσάς», δεν θα είχε γίνει.
Ο Λαντάρ Λέβισον επιχειρεί να αναπτύξει μια άλλη αποκεντρωμένη υπηρεσία επικοινωνίας, την DarkMail Alliance, στην οποία η απόφαση για την αποκάλυψη των επικοινωνιών ενός ή όλων των μελών της δεν θα εναπόκειται σε ένα πρόσωπο, αφαιρώντας έτσι όχι μόνο την εξουσία αλλά και την ευθύνη από τον/τους παρόχους της υπηρεσίας. Παράλληλα, ο Λέβισον συστήνει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Lavabit Legal Defense Foundation ή LavaLegal, το οποίο μεταξύ άλλων θα αναλαμβάνει την εκπροσώπηση παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα αιτήματα και την απαίτηση «να κρατάνε το στόμα τους κλειστό».
tech.in.gr
- Ανεμοδαρμένα Ύψη – Ο Τζέικομπ Ελόρντι και η Μάργκοτ Ρόμπι απόλαυσαν την ερωτική ιστορία «στην πραγματικότητα»
- Το κίνημα για τα Τέμπη έγινε για περισσότερη δημοκρατία όχι για λιγότερα δικαιώματα
- «Θέλει μεγάλη αυτοπεποίθηση να κάνει κάτι τέτοιο» – Ο Ανρί αποθέωσε τον Κωστούλα για το «ψαλιδάκι» (vids)
- Αυξήσεις και φέτος στα ασφάλιστρα υγείας
- Να δώσει συνέχεια στο σερί κόντρα στη Μακάμπι ο Ολυμπιακός – Ψάχνει αντίδραση στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442