Δύσκολο να ξεκολλήσει κανείς από το σάλιο του χαμαιλέοντα
Το θύμα δέχεται ένα ξαφνικό χαστούκι και αρχίζει να κινείται προς το στόμα του χαμαιλέοντα με επιτάχυνση 40 g. Δύσκολο να ξεκολλήσει κανείς από τη γλώσσα του τέρατος, καλυμμένη με σάλιο 400 φορές πιο παχύρευστο από το ανθρώπινο.
Το θύμα δέχεται ένα ξαφνικό χαστούκι και αρχίζει να κινείται προς το στόμα του χαμαιλέοντα με επιτάχυνση 40 g. Δύσκολο να ξεκολλήσει κανείς από τη γλώσσα του τέρατος, καλυμμένη με σάλιο 400 φορές πιο παχύρευστο από το ανθρώπινο.
Οι φυσικές ιδιότητες του σάλιου παίζουν μεγάλο ρόλο στην κυνηγετική ικανότητα των χαμαιλεόντων, αναφέρουν βέλγοι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Physics.
Ο μηχανισμός με τον οποίο οι χαμαιλέοντες εκτοξεύουν τη γλώσσα τους, η οποία συχνά έχει διπλάσιο μήκος από το σώμα τους, είναι σχετικά καλά γνωστός. Λιγότερο σαφές ήταν το πώς τα ερπετά καταφέρνουν να συγκρατούν τη λεία τους καθώς η γλώσσα επιστρέφει στο στόμα με επιταχύνσεις που θα έσπαγαν τα ανθρώπινα κόκαλα.
Για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους για το ρόλο του σάλιου, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια διαφανή πλάκα μικροσκοπίου μπροστά σε ένα νόστιμο έντομο. Ο μπερδεμένος χαμαιλέοντας εκτόξευε τη γλώσσα προς το στόχο, με αποτέλεσμα να αφήνει έναν λεκέ σάλιου στην πλάκα.
Οι σαλιωμένες πλάκες τοποθετήθηκαν στη συνέχεια υπό κλίση στο εργαστήριο και οι ερευνητές άφησαν μια μικρή μεταλλική σφαίρα να κυλήσει πάνω τους, κάτι που τους επέτρεψε να υπολογίσουν πόσο παχύρρευστο ήταν το σάλιο και ποιες δυνάμεις συνάφειας ασκούνταν ανάμεσα στο σάλιο και την πλάκα.
Η ανάλυση έδειξε ότι το σάλιο του χαμαιλέοντα έχει ιξώδες 400 φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο σάλιο, περίπου όσο παχύρρευστο είναι το μέλι.
Η υψηλή «ιξώδης συνάφεια» που προσφέρει το σάλιο επιτρέπει στους χαμαιλέοντες να αρπάζουν θύματα που αντιστοιχούν στο 30% του σωματικού τους βάρους.
Αν το σάλιο του ερπετού είχε το ίδιο ιξώδες με το ανθρώπινο σάλιο, επισημαίνουν οι ερευνητές, η λεία τους θα έπρεπε να είναι 50 φορές ελαφρύτερη.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος Αιγύπτιος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της
- Με το βλέμμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο – Η Συρία μεταξύ ανάσχεσης και διάχυσης της κρίσης
- Στείρωση σκύλου και γάτας: Μια εξατομικευμένη ιατρική απόφαση – Τα υπέρ και τα κατά
- ΤτΕ: Ποιοι παράγοντες «ταΐζουν» τον πληθωρισμό – Τι να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός
- Ρένια Λουϊζίδου: Πώς τη βοήθησε ο Γιάννης Μπέζος στα πρώτα της βήματα
- Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να βγει στην τετράδα – Το απαραίτητο 2/2 και ο συνδυασμός αποτελεσμάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442