Αυστρία: Προσφυγή της ακροδεξιάς κατά του αποτελέσματος για την προεδρία
Στο αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε το αυστριακό ακροδεξιό FPÖ αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο υποψήφιός του είχε χάσει για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους την προεδρία. Στην πολυσέλιδη αγωγή που υπέβαλε το FPÖ, επικεντρώνεται στις επιστολικές ψήφους -που είχαν γείρει τελικά την πλάστιγγα- καταγγέλλοντας παρατυπίες.
Στο αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε το αυστριακό ακροδεξιό FPÖ αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο υποψήφιός του είχε χάσει για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους την προεδρία.
Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ είχε χάσει με 49,7% στο δεύτερο γύρο από τον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, που τελικά επικράτησε με 50,3%.
H πολυσέλιδη αγωγή που υπέβαλε το FPÖ επικεντρώνεται στις επιστολικές ψήφους -που είχαν γείρει τελικά την πλάστιγγα- καταγγέλλοντας παρατυπίες.
Για να αποφασίσει το Δικστήριο αν θα εξετάσει προσβολή κατά εκλογικού αποτελέσματος, η ένσταση πρέπει να αφορά τέτοιας έκτασης τμήμα των ψήφων που να μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα -στην προκειμένη περίπτωση, η διαφορά Χόφερ και Μπέλεν βρισκόταν περίπου στις 31.000 ψήφους.
Νωρίτερα, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA είχε κάνει λόγο για προσφυγή που έφτανε τις 150 σελίδες, στις οποίες το κόμμα της ακροδεξιάς ήγειρε «παλιές και νέες» ενστάσεις που είχε εκφράσει δημόσια για την εκλογική διαδικασία.
Οι βασικότερες επικεντρώνονται στις επιστολικές ψήφους και μεγάλο τμήμα τους αφορά τον ισχυρισμό πως κάποιες ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν πριν το προβλεπόμενο (κανονικά, καταμετρώνονται τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των εκλογών).
Το επίσημο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είχε ανακοινωθεί την 1η Ιουνίου και το FPÖ είχε προθεσμία μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την Τρίτη, για να προσβάλει το αποτέλεσμα. Το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο περιορίστηκε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει πως το FPÖ προσέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα της 22ας Μαΐου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: Ο Τραμπ ανακοίνωσε το ΔΣ του «Συμβουλίου Ειρήνης» – Μπλερ, Ρούμπιο και δισεκατομμυριούχοι στη λίστα
- Πύρρος Δήμας – Αφροδίτη Σκαφίδα: Αποκαλύπτουν πώς ξεκίνησε η σχέση τους και τι επιθυμούν για την κόρη τους
- «Έπρεπε να γίνουν όλα αυτά για να ασχοληθεί η κυβέρνηση»: Με υπομνήματα και προτάσεις οι αγρότες στον Μητσοτάκη
- Για να νιώσει ξανά υπερήφανη η χώρα χρειάζεται κάτι παραπάνω από μία φρεγάτα
- Τρομερή ατάκα του Γιασικεβίτσιους: «Καλό που χάνει βολές ο Ντε Κολό μήπως και τον πιάσω σε ποσοστό» (vid)
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
- Ηράκλειο: Αγωνία για τον 70χρονο Κώστα Καρτσωνάκη – Εκδόθηκε Silver Alert για την εξαφάνισή του
- Παλλήνη: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442