Ευρωβουλευτές: Να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων με την ΠΓΔΜ. Μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών σε διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα, τόνισαν επίσης πως στους αιτούντες άσυλο πρέπει να παρέχονται νόμιμοι τρόποι παροχής διεθνούς προστασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων με την ΠΓΔΜ. Μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών σε διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα, τόνισαν επίσης πως στους αιτούντες άσυλο πρέπει να παρέχονται νόμιμοι τρόποι παροχής διεθνούς προστασίας.
Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με τον έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα, για να συζητήσουν την κατάσταση του Προσφυγικού στην χώρα καθώς και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που στοχεύει στον περιορισμό των ροών μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.
Χθες, Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν τον καταυλισμό στην Ειδομένη και συναντήθηκαν με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ που εργάζονται επιτόπου.
Μετά την επίσκεψη στην Ειδομένη, ο ευρωβουλευτής Πέτερ Νιντερμίλερ, επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε: «Όσα είδαμε εδώ είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Είναι το σύμβολο μιας αποτυχημένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να εξασφαλίσουμε επιτόπου ιατρική περίθαλψη, κοινωνική μέριμνα, ψυχολογική υποστήριξη και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά. Μεσοπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μία διαδικασία βασισμένη σε νόμιμες εναλλακτικές με την οποία αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να μετεγκατασταθούν ή να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε ένα αυθεντικά κοινό σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου βασισμένο στην αλληλεγγύη και την αποδοχή της πραγματικότητας της ανθρώπινης μετανάστευσης».
Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ειδομένη «δεν είναι καλή» και δήλωσε πως οι ελληνικές αρχές θέλουν να κλείσουν τον καταυλισμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μεταφέροντας τις χιλιάδες ανθρώπων, κυρίως Σύρων, αλλά και Ιρακινών και Αφγανών, σε άλλες τοποθεσίες με καλύτερες υποδομές με την παρουσία αξιωματούχων για το άσυλο.
Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Υπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, και για την συνεργασία με διεθνείς φορείς και ΜΚΟ που εργάζονται με τους πρόσφυγες.
Σήμερα, Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές θα βρεθούν στην Λέσβο, όπου θα επισκεφτούν ένα κέντρο κλειστού τύπου, το κέντρο υποδοχής Μόρια, καθώς επίσης και ένα κέντρο ανοιχτού τύπου, το Καρατεπέ, και θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, της FRONTEX και των τοπικών αρχών.
Έπειτα, η αποστολή θα ταξιδέψει για την Αθήνα, όπου θα συζητήσει με εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442