Στοιχείο αβεβαιότητας η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου
Η διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ στο Χίλτον εισάγουν ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όπως εκτιμούν κοινοτικοί παράγοντες, οι οποίοι σημειώνουν, παράλληλα, ότι η άποψη πως το Ταμείο θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν από το πρόγραμμα μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο.
Η διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ στο Χίλτον εισάγουν ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τη στιγμή που ο Απρίλιος συνιστά οριακό σημείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος λόγω δύο βασικών ημερομηνιών: καταρχήν, την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 14-17/4 στην Ουάσιγκτον και, δεύτερον, την πραγματοποίηση του Eurogroup στις 21-22 Απριλίου.
Αυτό εκτιμούν κοινοτικοί παράγοντες οι οποίοι, μιλώντας σε ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, παράλληλα σημειώνουν ότι η άποψη πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν από το πρόγραμμα μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ο ρόλος του Ταμείου προβλέπεται και από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Παράλληλα και σε σχέση με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, οι ίδιοι κοινοτικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι ναι μεν υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο τρίτο Μνημόνιο του περασμένου Ιουλίου, ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει κάποιος αυτοματισμός στη λήψη αποφάσεων. Αναμφίβολα θα έχει μία πολιτική αξία για την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα πρέπει όμως να αποδίδεται στην έναρξη μίας συζήτησης για το χρέος σημασία τοτέμ.
Τέλος, οι ίδιοι κοινοτικοί παράγοντες ξεκαθάριζαν, σχολιάζοντας τα περί διαφορών μεταξύ των θεσμών, ότι πάντα στο τέλος κάθε αξιολόγησης οι θεσμοί (παλαιότερα τρεις, σήμερα τέσσερις) τα βρίσκουν μεταξύ τους και καταλήγουν σε κοινή θέση – μήνυμα που προφανώς και απαντά στα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικούς παράγοντες και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Άγγελος Αθανασόπουλος
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιταλία: «Αυτά δεν θέλουν οι διαιτητές σχετικά με το VAR»
- Συνταγή: Πουρές πατάτας
- Ο πόλεμος στο Ιράν είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός για τον Νετανιάχου – 5 προβλήματα που μπορεί να του λύσει
- The Expla-in Project: Τι συνδέει τον Τραμπ με τον Νετανιάχου;
- Επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Κουβέιτ
- Γιατί η Ελλάδα δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα – Τι κάνουν οι χώρες της ΕΕ
- Το τέλειο μεσημεριανό για ενέργεια όλη τη μέρα
- Καιρός: Αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές το Σάββατο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442