Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό: Προς αναζήτηση 700 εκατ. ευρώ εν όψει διαπραγμάτευσης

Ασφαλιστικό: Προς αναζήτηση 700 εκατ. ευρώ εν όψει διαπραγμάτευσης

Για τη «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές, δηλαδή τη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, προετοιμάζεται η κυβέρνηση, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα προχωρήσει στη 12η κατά σειρά μείωση των κύριων συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου κατά την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών η Αθήνα να μπορεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση. Βασική προϋπόθεση είναι να βρεθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Για τη «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές, δηλαδή τη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, προετοιμάζεται η κυβέρνηση, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα προχωρήσει στη 12η κατά σειρά μείωση των κύριων συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου κατά την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών η Αθήνα να μπορεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση. Βασική προϋπόθεση, είναι να βρεθούν, είτε με αύξηση εσόδων είτε με μείωση δαπανών, περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα Νέα, από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Τα υπόλοιπα περίπου 400 εκατ. ευρώ, επομένως, πρέπει να βρεθούν από αύξηση εσόδων. Εκεί είναι που εντοπίζεται τώρα ο προβληματισμός, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απόψεις διίστανται, ακόμη και εντός του οικονομικού επιτελείου.

Οι δυο εναλλακτικές εκδοχές είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών ή/και εργαζομένων και η επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών, το τέλος ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές θα απέδιδε 700 εκατ. ευρώ, αν επιβαλλόταν σε όλες τις συναλλαγές ανεξαρτήτως ύψους, με βάση όμως τα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές του 2014, δηλαδή προ της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που περιόρισε σημαντικά το ύψος των συναλλαγών.

Αν έμπαινε πλαφόν 1.000 ευρώ για την επιβολή του τέλους στις συναλλαγές, τα έσοδα θα περιορίζονταν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαιρούνταν οι μεταφορές εντός του τραπεζικού συστήματος, θα κατέβαιναν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Μετά την επιβολή των capital controls όλα τα παραπάνω μεγέθη υπολογίζεται ότι πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω.

Η εναλλακτική λύση της αύξησης της εισφοράς των εργοδοτών κατά 1% (ή κατά 0,5% των εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων) εκτιμάται ότι μπορεί κι αυτή να εξασφαλίσει τα 400 εκατ. ευρώ που αναζητούνται. Εναλλακτικά εξετάζεται και το σενάριο αύξησης των εισφορών των εργοδοτών κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο