Βέλγιο: Τέλος στην επ’ αόριστον διαμονή προσφύγων
Τέλος στο δικαίωμα επ' αόριστον διαμονής στο Βέλγιο για όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ύστερα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος NVA, αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «To N-VA επιβάλλει την προσωρινή διαμονή για τους πρόσφυγες».
Τέλος στο δικαίωμα επ’ αόριστο διαμονής στο Βέλγιο για όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ύστερα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος N-VA, αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «To N-VA επιβάλλει την προσωρινή διαμονή για τους πρόσφυγες».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι χαρακτηρισμένοι ως «πρόσφυγες» θα αποκτούν στο εξής δικαίωμα προσωρινής διαμονής στο Βέλγιο για τα πρώτα πέντε χρόνια. Εάν στο μεταξύ η κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Εάν όχι, θα αποκτούν την δυνατότητα της επ’ αόριστοΝ διαμονής στο Βέλγιο, εξηγεί η εφημερίδα.
Παράλληλα, κατά το ίδιο δημοσίευμα ο υφυπουργός για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης Tεο Φράνκεν κατέστησε σαφές ότι οι εν λόγω πρόσφυγες θα καλούνται να υπογράψουν δήλωση, μέσω της οποίας θα δεσμεύονται ότι θα σέβονται ευρωπαϊκά δικαιώματα, αξίες και ελευθερίες όπως η ισότητα ανδρών-γυναικών, ο χωρισμός Εκκλησίας κράτους και η ελευθερία έκφρασης.
«Το σκεπτικό της βελγικής κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι επήλυδες ότι οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του βελγικού Συντάγματος θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και ως εκ τούτου η χορήγηση άδειας διαμονής δεν αποτελεί ‘λευκή επιταγή’», πρόσθεσε ο Φλαμανδός πολιτικός. Όποιος αρνηθεί να υπογράψει την δήλωση θα χάνει κάθε ευκαιρία να γίνει Βέλγος, συμπλήρωσε.
Επισημαίνεται επίσης ότι διευρύνεται από έξι μήνες σε εννέα το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η Υπηρεσία Ασύλου θα πρέπει να αποφανθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις οικογενειακής επανένωσης. Τέλος, καταλήγει η εφημερίδα, αλλάζει από έξι μήνες σε τέσσερις το χρονικό όριο που διαθέτουν οι πρόσφυγες προκειμένου να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: «Αυτά δεν θέλουν οι διαιτητές σχετικά με το VAR»
- Συνταγή: Πουρές πατάτας
- Ο πόλεμος στο Ιράν είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός για τον Νετανιάχου – 5 προβλήματα που μπορεί να του λύσει
- The Expla-in Project: Τι συνδέει τον Τραμπ με τον Νετανιάχου;
- Επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Κουβέιτ
- Γιατί η Ελλάδα δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα – Τι κάνουν οι χώρες της ΕΕ
- Το τέλειο μεσημεριανό για ενέργεια όλη τη μέρα
- Καιρός: Αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές το Σάββατο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442