Υπό βροχή και κρύο χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αποκλειστεί στα Βαλκάνια
Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, υπό κρύο και βροχή, καθώς δυσκολεύονται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της και την προσπάθεια της Σλοβενίας να εμποδίσει την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταγγέλλει ότι 10.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Σερβία.
Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, υπό κρύο και βροχή, καθώς δυσκολεύονται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της και την προσπάθεια της Σλοβενίας να εμποδίσει την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταγγέλλει ότι 10.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Σερβία.
Οι προσπάθειες της Σλοβενίας να περιορίσει την ροή των προσφύγων από τη στιγμή που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με την Κροατία, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις: η Κροατία άρχισε να εμποδίζει τις νέες αφίξεις προσφύγων και η Σερβία είπε ότι ενδέχεται να κάνει το ίδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας είπε ότι περίπου 5.000 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα τη Δευτέρα από την Κροατία, ενώ άλλοι 1.200 βρίσκονται σε τρένα που αναμένεται να φτάσουν στη Σλοβενία μέσα στην ημέρα.
Ο Μπόστιαν Σέφιτς είπε ότι η Γερμανία δέχεται λιγότερους πρόσφυγες και ότι η Αυστρία ζητά και εκείνη με τη σειρά της από τη Σλοβενία να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.
«Περίπου 5.000 μετανάστες έφτασαν στη Σλοβενία σήμερα» είπε ο σλοβένος υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Περιμένουμε ένα ακόμα τρένο με 1.200 μετανάστες, γεγονός που θα σημαίνει ότι θα φτάσουν περισσότεροι από 6.000 σήμερα. Η Κροατία αγνοεί τις εκκλήσεις μας, τα σχέδιά μας» τόνισε.
Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο – Μπάπσκα.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι Κροάτες αστυνομικοί επιτρέπουν τη διέλευση 50 προσφύγων ανά μισή ώρα.
Οι πρόσφυγες κάνουν το ταξίδι υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μόλις φθάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ.
Η Κροατία σημειώνει ότι στη σερβική πλευρά δεν υπάρχουν μέλη των «δυνάμεων του νόμου και της τάξης» και οι πρόσφυγες είναι μόνοι τους, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Κατά μήκος του δρόμου που έχει καλυφθεί με λάσπες, έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές, ανεπαρκείς να προσφέρουν προστασία από τη βροχή. Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.
«Ερχόμαστε από τη Συρία και μέχρι τώρα κάπως τα καταφέραμε. Αυτό το ψύχος και η βροχή, τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει, είναι τα χειρότερα» αναφέρει ο Ιμπραχίμ Φαουάζ και προσθέτει ότι παρόλα αυτά θα φθάσει στη Γερμανία για μία καλύτερη ζωή.
Ανάλογες είναι και οι σκέψεις του Αχμέντ Μοχάμεντ από το Ιράκ, ο οποίος τυλιγμένος με ένα αδιάβροχο περιμένει με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά.
«Περιμένουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ελπίζουμε να μας αφήσουν να περάσουμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε» τονίζει και προσθέτει ότι φοβάται για την υγεία των παιδιών του.