Στον αέρα η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε μη ισχύουσα τη βάση της συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ για ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σε μία απόφαση που μπορεί να έχει εκτενείς επιπτώσεις. Η Κομισιόν είχε κρίνει πως οι ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλής αποδέκτης» πληροφοριών, σημείο όμως που το Δικαστήριο απέρριψε.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε μη ισχύουσα τη βάση της συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ για ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σε μία απόφαση που μπορεί να έχει εκτενείς επιπτώσεις.
Η Κομισιόν είχε κρίνει πως οι ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλής αποδέκτης» πληροφοριών (το λεγόμενο «safe harbour»), σημείο όμως που το Δικαστήριο απέρριψε.
Η συμφωνία βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν 15 χρόνια και ρυθμίζει το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, επηρεάζοντας κυρίως τη λειτουργία εκατοντάδων αμερικανικών εταιρειών διαδικτυακών επικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
H υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, όταν ένας αυστριακός φοιτητής νομικής, ο Μαξ Σρεμς, υπέβαλε με αγωγή σε βάρος του Facebook στον απόηχο των αποκαλύψεων του Σνόουντεν.
Ο Σρεμς είχε κινηθεί νομικά αμφισβητώντας πως η συμφωνία διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομέμενων των ευρωπαίων χρηστών επειδή, υποστήριζε, η αμερικανική νομοθεσία είναι διαβλητή. Ο Σρεμς υπέβαλε την αγωγή εναντίον του Facebook σε ιρλανδική Αρχή, επειδή το Facebook έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στο Δουλβίνο.
Οι ιρλανδικές αρχές είχαν απορρίψει την προσφυγή, παραπέμποντας στην απόφαση της Κομισιόν το 2000 πως οι ΗΠΑ θεωρούνται «ασφαλής αποδέκτης» πληροφοριών.
Ο Σρεμς στράφηκε στη συνέχεια στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο και την Τρίτη εξέδωσε την απόφασή του με την οποία τον δικαίωνε.
Το Δικαστήριο έκρινε, όπως αναφέρεται, πως «οι αμερικανικές εταιρείες θα αγνοήσουν, χωρίς περιορισμό» τις δικλείδες ασφαλείας για προστασία προσωπικών δεδομένων όταν συγκρούονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
- 18 χρόνια και 1.297 αγώνες: Ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά μονοψήφιος από το 2007!
- Η Pantone κάνει μια εκπληκτική επιλογή για το χρώμα (μη χρώμα) της χρονιάς 2026 -«Η ιστορία από την αρχή»
- Σφυροκοπάει η κακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Συνέχεια στο νικηφόρο σερί θέλει να δώσει ο Παναθηναϊκός
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι λέει για τη γνωρίμια του με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- Χίος: Διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442