Σπίρτζης: Οριστική λύση για το Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, και ιδιαίτερα του μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 2 δισ. ευρώ που γλιτώνει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016) στάθηκε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.
Στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, και ιδιαίτερα του μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 2 δισ. ευρώ που γλιτώνει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016) στάθηκε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.
Όπως είπε η κ. Κρέτσου, για το μετρό Θεσσαλονίκης χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας προκειμένου να μην μπλοκάρουν τα μεγάλα έργα.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένεται να έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού που θα αποφασιστεί μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας μέσω της διαιτησίας είτε με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, το ποσό των χρημάτων από το ΕΣΠΑ που αφορούν τα έργα του υπουργείου -μαζί με τους αυτοκινητοδρόμους- ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από τους αυτοκινητοδρόμους ο κατάλογος περιλαμβάνει και σιδηροδρομικά έργα. Και μέσα σε 15 μέρες αναμένεται και νέα συνάντηση με την Επίτροπο.
Το πλάνο, κατά πληροφορίες από το υπουργείο, είναι ότι όποια έργα δεν ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου -οπότε και λήγει η προθεσμία για το ΕΣΠΑ- να μεταφερθούν ως έργα -γέφυρα στο νέο πρόγραμμα.
Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση έργων για τις υποδομές με το νέο πρόγραμμα είναι εμφανώς χαμηλότερη από το ΕΣΠΑ και φθάνει τα 4 δισ. ευρώ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.