Ρευστότητα 2 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες μέσω ELA
Συνολικά 2 δισ. ευρώ ρευστότητας έχουν αντλήσει τρεις από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες από τις 21 Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς οι αυξημένες εκροές καταθέσεων πιέζουν τα επίπεδα ρευστότητάς τους.
Συνολικά 2 δισ. ευρώ ρευστότητας έχουν αντλήσει τρεις από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες από τις 21 Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς οι αυξημένες εκροές καταθέσεων πιέζουν τα επίπεδα ρευστότητάς τους.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ είχε εγκρίνει την έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA προ δύο εβδομάδων και πρόκειται να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση αύριο Τετάρτη.
Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα έως 40 δισ. ευρώ.
Η εμπειρία από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – κυρίως δε από την Ιρλανδία και την Κύπρο – υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να κρατήσει μια σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στη παροχή ρευστότητας μέσω του ELA εφ όσον συμφωνηθεί ένα ολοκληρωμένο και συλλογικό πρόγραμμα προσαρμογής από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό
- Καιρός: Συννεφιά και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα
- Πέντε ιδέες για πρωινό που «χαρίζουν» χρόνια ζωής
- Λευκωσία για την επίθεση στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι: «Περιορισμένες ζημιές»
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Πόσο ασφαλή (δεν) είναι τα τρένα μας;
- Η «φωνή του λαού» γίνεται αλγόριθμος: Ο Μάικλ Κέιν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει τις σχέσεις;
- Στενά του Ορμούζ: Το στρατηγικό πέρασμα για το πετρέλαιο στη μέγγενη του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442