Σαρωτική αναδιάρθρωση της αστυνομίας προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού
Εκ βάθρων αναδιάρθρωση της χαοτικής δομής της μεξικανικής αστυνομίας προαγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης σφαγής 43 φοιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο -υπόθεση που έχει συνταράξει την μεξικανική κοινωνία. Ο μεξικανός πρόεδρος θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο να τεθούν όλες οι τοπικές μονάδες της αστυνομίας υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.
Συνταγματικές αλλαγές για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της χαοτικής δομής της μεξικανικής αστυνομίας προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης σφαγής 43 φοιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο -υπόθεση που έχει συνταράξει την μεξικανική κοινωνία.
Ο μεξικανός πρόεδρος θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο να τεθούν όλες οι τοπικές μονάδες της αστυνομίας υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν την ίδια στιγμή πως ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή όπου απήχθησαν οι φοιτητές έντεκα ακρωτηριασμένα σώματα, πολλά από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένα. Μερικά από τα απογυμνωμένα πτώματα είχαν απανθρακωθεί όπως φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες που δημοσίευσαν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινωνία και χιλιάδες διαδηλωτές να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία και η βαρβαρότητα στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς είναι -ακριβώς- διεφθαρμένοι αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι απήγαγαν τους 43 φοιτητές στην πόλη Ιγκουάλα του νοτιοδυτικού Μεξικού το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση λέει ότι άνδρες της τοπικής αστυνομίας απήγαγαν τους φοιτητές και τους παρέδωσαν στα μέλη μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ενός καρτέλ των ναρκωτικών, οι οποίοι πιστεύεται ότι τους δολοφόνησαν και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματα τους.
«Το Μεξικό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο σε μήνυμά του προς τους πολίτες. «Μετά την Ιγκουάλα, το Μεξικό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.
Ο Πένια Νιέτο θα προτείνει στο Κογκρέσο σειρά μεταρρυθμίσεων: να διαλυθούν όλες οι δημοτικές αστυνομίες, καθώς θεωρείται ότι σε αυτές έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα, και να αντικατασταθούν από αστυνομικές διευθύνσεις σε πολιτειακό επίπεδο και στις 32 πολιτείες της χώρας.
Το νέο μοντέλο θα σημάνει τη μετάβαση από «1.800 και πλέον αδύναμες δημοτικές αστυνομίες, που είναι εύκολο να διαφθείρονται από τους κακοποιούς, σε 32 ισχυρές διευθύνσεις ασφαλείας» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι θα στείλει στη Βουλή ένα πακέτο νόμων και θα ζητήσει την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος την ερχόμενη Δευτέρα.
Ακόμη, ο πρόεδρος Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των δημοτικών αρχών, και ακόμη και την καθαίρεσή τους εάν αυτές υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι «εμπλέκονται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος», όπως τόνισε.
Ο Πένια Νιέτο ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν δύο χρόνια υποσχόμενος να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στο Μεξικό, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 εξαιτίας της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)












































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442