Βιβλιοπαρουσίαση «Πολύσμιγος Αίνος» του Κώστα Ευαγγελάτου
Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 19.00 στον Πολυχώρο Artville, στα πλαίσια της έκθεσης «Κώστας Ευαγγελάτος- 35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων-performance. σχέδια, ζωγραφική, ψηφιακά ντοκουμέντα», θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Πολύσμιγος Αίνος», εκδόσεις «Συλλογές», Αθήνα 2014. Follow @ingrBook!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=»//platform.twitter.com/widgets.js»;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,»script»,»twitter-wjs»); Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γεράσιμος Α. Ρηγάτος, συγγραφέας, […]
Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 19.00 στον Πολυχώρο Artville, στα πλαίσια της έκθεσης «Κώστας Ευαγγελάτος- 35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων-performance. σχέδια, ζωγραφική, ψηφιακά ντοκουμέντα», θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Πολύσμιγος Αίνος», εκδόσεις «Συλλογές», Αθήνα 2014.
Τρία χρόνια μετά την ποιητική του συλλογή “Εγκάρσια πτήση“, εκδ. Απόπειρα, Αθήνα 2011, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ο Κώστας Ευαγγελάτος επανέρχεται ποιητικά με μια ιδιότυπη συλλογή η οποία απαρτίζεται από έξη διαφορετικές χρονολογικά και υφολογικά ενότητες.
Η πρώτη ενότητα ” Σπασμένα κρύσταλλα ” περιλαμβάνει νεανικά του ποιήματα, (1976-1981) που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή του Παν/ μίου Αθηνών και κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του στην αεροπορία. Σχεδόν όλα αυτά τα ποιήματα είχαν δημοσιευτεί στον τοπικό Κεφαλονίτικο τύπο.
(βλ. εφημ. Παρατηρητής, Τα Νέα, Λόγος, κ.α.). Τα ποιήματα ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ Ι, ΙΙ δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Νέα Εστία, τεύχος 1288. Το ποίημα “ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ” πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημ. Ενημερωτική του Πολιτισμού του αισθητικού τέχνης Ευάγγελου Ανδρέου, και αργότερα στο νομικό περιοδικό Δίκη του καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη, και σε άλλα έντυπα, ενώ το ποίημα “Ο ΘΥΡΕΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΔΩΝ” δημοσιεύεται πρώτη φορά.
Η δεύτερη ενότητα ” Καταστάσεις στο εκράν της θλίψης”, (2006-2008) έχει πολύ μεταγενέστερα λυρικά ποιήματα.
Η τρίτη ενότητα ” Σφουμάτο και Ξίφος”, είναι η πλέον ιδιαίτερη στο σύνολο της ποιητικής γραφής του Κώστα Ευαγγελάτου. Με αφορμή δύο μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις που είδε στο Παρίσι το 2012, εμπνεύστηκε από τα ζωγραφικά έργα και συνέγραψε επί τόπου τα ποιήματα. Η μια έκθεση ήταν στο Λούβρο για τον κορυφαίο καλλιτέχνη της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι και η άλλη για τη μοναδική σημαντική ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης Αρτεμισία Τζεντιλέσκι στο Μουσείο Μαγιόλ.
Η τέταρτη ενότητα “Εν-Συναισθήματα”, (2006-2012) περιλαμβάνει λυρικά ποιήματα και αφιερώσεις σε πρόσωπα του περιβάλλοντος του.
Η πέμπτη ενότητα είναι το ποίημα “Μυθογράφημα”, του 1983, γνωστό από την συγκεντρωτική έκδοση “Αλέα Προσομοίων“, εκδ. Απόπειρα 2002. Εδώ όμως δημοσιεύεται η διασκευή του ποιήματος που έγινε το 2013.
Τέλος η “πολύσμιγη” συλλογή, στην οποία σμίγουν ποικίλες εμπειρίες, αναμνήσεις,φιλοσοφικές ιδέες, ερωτικές μορφές και κοινωνικές διαπιστώσεις ολοκληρώνεται με τις ποιητικές ” Αναδύσεις “, μια έμμετρη ωδή που εμπνεύστηκε και έγραψε στον κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι το 2013.