Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για την αξιόπιστη μέτρηση του ναρκισσισμού: απλά ρώτησαν τους εξεταζόμενους αν είναι νάρκισσοι.
Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για την αξιόπιστη μέτρηση του ναρκισσισμού: απλά ρώτησαν τους εξεταζόμενους αν είναι νάρκισσοι.
Σε μια σειρά 11 πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν πάνω από 2.200 άτομα όλων των ηλικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα ναρκισσιστικά άτομα υποβάλλοντάς τους την παρακάτω ερώτηση, συμπεριλαμβανομένης της υποσημείωσης:
«Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με την εξής δήλωση: «Είμαι ναρκισσιστής» (Σημείωση: Η λέξη «ναρκισσιστής» σημαίνει εγωιστής, εγωκεντρικός και ματαιόδοξος).
Οι εθελοντές της μελέτης βαθμολόγησαν τον εαυτό τους σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλός ναρκισσισμός) μέχρι το 7.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, η ανάλυση έδειξε ότι οι βαθμολογίες βρίσκονταν σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που έδωσαν διάφορα καθιερωμένα τεστ ναρκισσισμού, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ευρετηρίου Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας (NPI).
Η διαφορά είναι ότι το νέο τεστ αποτελείται από μία μόνο ερώτηση, ενώ το NPI περιλαμβάνει 40.
«Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι είναι πιο ναρκισσιστές από άλλους πιθανότατα είναι πιο ναρκισσιστές και στην πραγματικότητα» λέει ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Οι ναρκισσιστές είναι σχεδόν περήφανοι για αυτή την ιδιότητά τους» εξηγεί. «Μπορείς να τους ρωτήσεις ευθέως επειδή δεν βλέπουν το ναρκισσισμό ως αρνητικό χαρακτηριστικό. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και δεν έχουν πρόβλημα να το πουν αυτό δημόσια».
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η απλή ερώτηση που διατύπωσαν δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα λεπτομερή τεστ ναρκισσισμού και προσωπικότητας.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας