
Αδύναμη ανάπτυξη και αποπληθωριστικές πιέσεις βλέπει η S&P για την Ελλάδα
Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου κατατάσσει η Standard & Poor΄s το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και στην οποία εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και αποπληθωριστικές πιέσεις.
Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου κατατάσσει η Standard & Poor΄s το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και στην οποία εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και αποπληθωριστικές πιέσεις.
Στην αξιολόγηση BICRA για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος η Standard & Poor’s κατατάσσει τις τράπεζες αντίστοιχα με τους κινδύνους που διατρέχουν με το 1 να αντιπροσωπεύει χαμηλό ρίσκο και το 10 το υψηλότερο ρίσκο.
Η Ελλάδα στην κατάταξη αυτή λαμβάνει 10, όπως η Αίγυπτος και η Λευκορωσία.
Στα δυνατά σημεία του ελληνικού πιστωτικού συστήματος ο οίκος περιλαμβάνει τα οφέλη από την υποστήριξη του Ευρωσυστήματος και το γεγονός πως είναι ένα συγκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα το οποίο σταθεροποιείται σταδιακά.
Στα αρνητικά περιλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές πιέσεις στην Ελλάδα, τον μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο, αλλά και τις ανισορροπίες στη χρηματοδότηση.
Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ελαφρώς το 2014, ενώ τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και αποπληθωριστικές πιέσεις.
Στο σημείο αυτό εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος πολύ υψηλών πιστωτικών ζημιών στα εγχώρια χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν «δομικά» εξαρτημένες από την εξωτερική στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας.
Καταλήγοντας η Standard & Poor’s αναφέρει πως η ικανότητα των τραπεζών να παράξουν κέρδη θα παραμείνει σε μέτρια επίπεδα λόγω των αδύναμων οικονομικών συνθηκών και του υψηλού κόστους χρηματοδότησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- NBC: Ο Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν «είναι έτοιμο» να επιτρέψει τη διέλευση σε πλοία ιαπωνικών συμφερόντων
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
- Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα χτυπά τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
- Οι ΗΠΑ αναστέλλουν για έναν μήνα κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442