Ροχανί: Έτοιμη η Τεχεράνη να βοηθήσει το Ιράκ, εάν της ζητηθεί
Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ, στον αγώνα της κατά των σουνιτών ισλαμιστών, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας, είπε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί το Σάββατο. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, την συνεργασία με τις ΗΠΑ, εάν δει βήματα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ, στον αγώνα της κατά των σουνιτών ισλαμιστών, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας, είπε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί το Σάββατο. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, την συνεργασία με τις ΗΠΑ, εάν δει βήματα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο Ροχανί, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, είπε, πάντως, ότι «η επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε» με την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.
Και παρ’ όλο που δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει τη Βαγδάτη να πολεμήσει τους τζιχαντιστές, έσπευσε να προσθέσει: «Δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό μετά την Ισλαμική Επανάσταση που οι δυνάμεις μας να έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση σε ξένη χώρα».
«Είναι πιθανό να έχουμε δώσει συμβουλές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «διαφορά μεταξύ της βοήθειας και της επέμβασης».
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας το ζητήσουν, στη βάση των διεθνών κανονισμών και της θέλησης του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνοι τους».
Το σιιτικό Ιράν ανησυχεί για την προώθηση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, ώστε δεν αποκλείεται να συνεργαστεί ακόμα και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να βοηθήσει τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL).
Συγκεκριμένα, ο Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν θα σκεφτεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ εάν δει την Ουάσινγκτον «να αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού».
«Πρέπει όλοι πρακτικά και λεκτικά να έρθουμε αντιμέτωποι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ο πρόεδρος του Ιράν.
Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Τεχεράνη θα στείλει συμβούλους και όπλα στη Βαγδάτη αν και πιθανότατα δεν θα στείλει στρατιώτες.
Ο Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα θέτει τέλος στην πυρηνική διαμάχη με τη Δύση έως την εκπνοή του τελεσιγράφου στις 20 Ιουλίου.
Πρόσθεσε ότι οι διαφορές που παραμένουν μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν υπάρχει καλή θέληση και ευελιξία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στους άνομους δρόμους των Peaky Blinders – Πυροβολισμοί στο Μπέρμιγχαμ
- «Τρέλανε» και τους συμπαίκτες του ο Ελ Κααμπί: Το απίθανο «ψαλιδάκι» από όλες τις λήψεις (vid)
- Αρης Μουγκοπέτρος: Στον εισαγγελέα σήμερα μετά τη μήνυση για ενδοοικογενειακή απειλή
- Σπουδαία νίκη για τους Ρόκετς (119-96) – Οι Γουόριορς «καθάρισαν» Κλέι Τόμπσον και Μάβερικς (126-116)
- Από το Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι: Ποιοι ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στον κόσμο το 2025
- Σάκης Ρουβάς: Ο χορός με την κόρη του Αριάδνη και η απίστευτη ομοιότητα τους
- «Κάνει σκέψεις παραίτησης ο Αλμέιδα από τη Σεβίλλη»
- Σε θέσεις μάχης οι αγρότες: Συσκέψεις στα μπλόκα, αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο – Αγωνία στο Μαξίμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442