Ο Κρεγκ Βέντερ μαγειρεύει όργανα από «μεταλλαγμένους» χοίρους
Ο Κρεγκ Βέντερ, ο άνθρωπος που διάβασε πρώτος το ανθρώπινο γονιδίωμα την περασμένη δεκαετία, συνεργάζεται τώρα με αμερικανική εταιρεία για τη δημιουργία «εξανθρωπισμένων» χοίρων που μπορούν να δώσουν πνεύμονες και άλλα όργανα για μεταμόσχευση.
Ο Κρεγκ Βέντερ, ο άνθρωπος που διάβασε πρώτος το ανθρώπινο γονιδίωμα την περασμένη δεκαετία, συνεργάζεται τώρα με αμερικανική εταιρεία για τη δημιουργία «εξανθρωπισμένων» χοίρων που μπορούν να δώσουν πνεύμονες και άλλα όργανα για μεταμόσχευση.
Η ιδέα της ξενομεταμόσχευσης, δηλαδή της μεταμόσχευσης οργάνων από άλλα είδη, κυκλοφορεί σε εργαστήρια εδώ και χρόνια, δείχνει όμως να απέχει πολύ από την εφαρμογή της στην κλινική πράξη.
Παρά την ανατομική και βιοχημική ομοιότητα των χοίρων και των ανθρώπων, ο ίδιος ο Βέντερ παραδέχεται ότι το νέο του εγχείρημα θα έμοιαζε με πείραμα επιστημονικής φαντασίας πριν από μόλις πέντε χρόνια. Πιστεύει όμως ότι η πρόοδος της γενετικής και της λεγόμενης συνθετικής βιολογίας φέρνουν τις ξενομεταμοσχεύσεις πιο κοντά.
Το ίδιο πιστεύει εξάλλου μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ που έχει ήδη μεταμοσχεύσει καρδιές χοίρων σε μπαμπουίνους.
Η εταιρεία Synthetic Genomics του Βέντερ, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη χρήση συνθετικών μικροοργανισμών για την παραγωγή καυσίμων, θα συνεργαστεί στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα με την Lung Biotechnology, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας United Therapeutics.
Η ομάδα του Βέντερ θα αναλάβει να προσδιορίσει ποιες επεμβάσεις απαιτούνται στο γονιδίωμα του χοίρου προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απόρριψης των μοσχευμάτων.
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να δημιουργήσουμε μια νέα, εξαιρετικά ακριβή αλληλουχία του γονιδιώματος του χοίρου, και στη συνέχεια θα τη συγκρίνουμε λεπτομερώς με το ανθρώπινο γονιδίωμα» ανέφερε ο Βέντερ στο Reuters.
«Ο στόχος είναι να παρέμβουμε στα γονίδια του χοίρου που συνδέονται με τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, ή ακόμα και να τα ξαναγράψουμε χρησιμοποιώντας εργαλεία συνθετικής γενωμικής» εξήγησε.
Η εταιρεία του Βέντερ θα παραδώσει τελικά στην Lung Biotechnology «εξανθρωπισμένα» (humanized) κύτταρα χοίρου, τα οποία θα κλωνοποιηθούν για τη γέννηση χοίρων με συμβατά όργανα.
Ο ερευνητής ελπίζει ότι τα εξανθρωπισμένα κύτταρα θα είναι έτοιμα σε «μερικά χρόνια», διευκρινίζει όμως ότι οι κλινικές δοκιμές που θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των οργάνων θα διαρκέσουν χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα φαντάζει υπερφιλόδοξο, ωστόσο ο Βέντερ έχει μια σειρά από απίθανες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Το 2000, η εταιρεία Celera του Βέντερ κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη ανθρώπινη γενετική αλληλουχία, νωρίτερα από ό,τι το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος και με πολύ μικρότερο κόστος.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας