Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάρες στο μετρό το 2016 για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Μπάρες στο μετρό το 2016 για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ευέλικτη τιμολόγηση και χρέωση ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση, με μειώσεις στα κόμιστρα για σύντομα ταξίδια και αυξήσεις στις πιο μακρινές διαδρομές θα φέρει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το χάρτινο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τοποθέτηση πυλών στους 64 σταθμούς του μετρό, των ΗΣΑΠ και του προαστιακού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2016.

Ευέλικτη τιμολόγηση και χρέωση ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση, με μειώσεις στα κόμιστρα για σύντομα ταξίδια και αυξήσεις στις πιο μακρινές διαδρομές θα φέρει το ηλεκτρονικό εισιτήριο που παρουσίασαν οι υπουργοί Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τοποθέτηση πυλών στους 64 σταθμούς του μετρό, των ΗΣΑΠ και του προαστιακού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2016.

Το χάρτινο εισιτήριο θα καταργηθεί. Το κόμιστρο θα είναι δύο τύπων υπό τη μορφή ηλεκτρονικών «έξυπνων καρτών», που θα υποκαταστήσουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και τις δεσμίδες εισιτηρίων. Η επικύρωση θα γίνει από απόσταση και θα είναι υποχρεωτική σε κάθε επιβίβαση, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς θα είναι υποχρεωτική και κατά την έξοδο.

Ειδικότερα, οι δύο «έξυπνοι» τύποι κομίστρου θα είναι το «πολλαπλό» (χωρίς μικροεπεξεργαστή), στο οποίο θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία, χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων, και η «κάρτα» (contactless smart card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, για παράδειγμα προϊόντα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας.

To έργο «Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ, το οποίο πραγματοποιείται με τον μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) απέκτησε ιδιώτη φορέα σύμπραξης, την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – LG CNS, που ανεδείχθη ανάδοχος του διαγωνισμού του ΟΑΣΑ με προσφορά 77,1 εκατ. ευρώ και ποσοστό έκπτωσης 18%.

Δεύτερη αναδείχθηκε η σύμπραξη ΜΕΤΚΑ-ΑΤΕΣΕ με έκπτωση 11% και τρίτη η ένωση προσώπων Intrasoft-Ιντρακομ με ποσοστό 0,28%.

Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 12 ετών, ενώ η κρατική συμμετοχή θα ανέλθει στα 28,8 εκατ. ευρώ και θα διοχετευθεί, μέσω ΕΣΠΑ στην κατασκευαστική φάση. Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη της λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση συστήματος, το οποίο θα καλύπτει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, θα υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης δικαιότερης τιμολογιακής πολιτικής και κατανομής του κόστους μετακίνησης με πιο δίκαιο τρόπο για το κοινωνικό σύνολο ανάλογα με τη χρήση, όπως βάσει ζωνών, απόστασης, αριθμού επιβιβάσεων, εκπτώσεις μετεπιβιβάσεων κ.ά.

Μάλιστα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο εκτιμάται ότι θα ωθήσει και άλλους φορείς, όπως τα ΚΤΕΛ και τα ταξί, να στραφούν προς σε παρόμοιες τεχνολογίες παρόμοιες συμβατές τεχνολογίες κομίστρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024